SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi "Alfabe ve Dil Meselemiz" başlığıyla yayımlandı

Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi ekim ayı sayısını "Alfabe ve Dil Meselemiz" başlığıyla yayımladı. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan'ın alfabe ile ilgili ifadelerine yer veren 453. sayı, e-dergi formatıyla internet sitesinde yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 20:56
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 22:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi "Alfabe ve Dil Meselemiz" başlığıyla yayımlandı

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının her ay düzenli olarak çıkardığı "Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi'nin" 453. sayısı basılı ve e-dergi formatında yayımlandı. Bugün itibarıyla "Alfabe ve Dil Meselemiz" başlığıyla ekim sayısını çıkaran dergi, piyasadaki yerini aldı.

ALFABE VE DİL MESELEMİZ

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından 20 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan bildiri kapsamında 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi'ni konu edinen 453. sayının kapağında, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan'ın, "İlmî alfabe yani sesleri ifade edecek, bütün farklılıkları tespit edecek olan alfabe transkripsiyon alfabedir ki onu ilim adamları kullanır. Orada kırk, elli harf de olabilir, yüzlerce işaret de olabilir. Fakat mahallî milliyetçilikten dolayı 'Benim bu sesim var' diye bunda ısrar ediyorsanız, 'e' harfinin üzerine bir işaret koymak kâfidir. On sene sonra da o knoktanın işi biter" ifadeleri yer aldı. 

Bir yazı görseli olabilir

Ayrıca dergide Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay'ın "Yüzyılımdaki Cumhuriyet", Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot'un "Kafkas İslam Ordusu ve Türkiye-Azerbaycan İlişkilerine Etkisi" ile Kırım Tatarı yazar Metin Savaş'ın "Görünmezlerin Görünür Nesneleri (Mitler ve Gerçekler)" başlıklı yazıları yer aldı. 

TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABE KOMİSYONU

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Devletleri Teşkilatının girişimiyle her Türk devletinden sorumlu iki temsilcinin katılımıyla kurulmuş olup Uluslararası Türk Akademisine bağlı olarak faaliyet göstermekte. Komisyen toplamda 3 toplantı yaptı. İlk toplantı 28-29 Mayıs 2023'te Astana'da, ikinci toplantı ise 6-7 Mayıs 2024'te Bakü'de gerçekleşti. Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, çalışmalar doğrultusunda Türk dünyası ortak alfabesinin 14 harfinin onaylandığını duyurdu. 9 Eylül 2024 tarihinde Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonun 3. toplantısında 34 harften oluşan ortak alfabe son halini aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.