SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Paskalya Yumurtası iki kültürü bir araya getirdi

Bugün 22 Mart tarihinde Ankara'da düzenlenen Paskalya Yumurtası boyama etkinliğine yoğun katılım oldu. Boyanan Paskalya Yumurtaları renkli görüntüler meydana getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2018 19:18
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2018 19:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Paskalya Yumurtası iki kültürü bir araya getirdi

Bugün 22 Mart tarihinde Ankara'da düzenlenen Paskalya Yumurtası boyama etkinliğine yoğun katılım oldu. Boyanan Paskalya Yumurtaları renkli görüntüler meydana getirdi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’nın eşi Tetyana Sıbiga’nın girişimiyle düzenlenen etkinlik, Türkiye’de yaşayan elçi ve diplomatların eşlerinin de katılımıyla gerçekleşti.  Düzenlenen Paskalya Yumurtası boyama etkinliğine Türkler de katıldı. Boyanan Paskalya yumurtalarına katılımcılar tarihi ve estetik figürler çizdiler.

 

"Hazırlanan yumurtalar şans ve bereket getiriyor"

QHA mikrofonlarına konuşan Paskalya Yumurtası Sanatçısı Lesya Çurukina “Ben buraya Paskalya Yumurtası (Pysanka) boyama atölyesini düzenlemek için geldim. Ukrayna’da geçmişten günümüze geleneksel Paskalya Yumurtasını nasıl boyadıklarını göstermek için... Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği daveti üzerinde burada bulunuyorum. Kendi çalışmalarımın küçük koleksiyonunu getirdim. Sanatım ve deneyimimi diğer insanlarla paylaşıyorum."

"Birçok Ukraynalı farklı ülkelerde yaşıyor. Diasporamız da kendi köklerini unutmuyor, çocuklar ile torunlarının da unutmamasını ve Ukrayna ile iletişim halinde olmak istiyor. Bana göre özellikle bu insanların sayesinde sanatım gelişmeye devam ediyor ve yurt dışında sergileniyor. Bu bizim zamanımıza kadar neredeyse değişmeden gelebilen eski sanat dallarından biri. "

"Geleneksel Paskalya Yumurtası desenini değiştirmek yasaktı. Sembolleri, geleneksel renkleri koruyarak yeniden çiziyorlardı. Bu şekilde gelenek korunuyordu. Tabii ki şu an modern ustalar kendi eserleri yaratıyor. Ben de bunu yapıyorum. Ancak yine de biz atalarımızın kullandığı sembol ve renklere dayanarak çalışıyoruz. 25 yıldır  bu işi yapıyorum, bu yüzden saymak çok zor. Son 11 sene hiç saymadım, ama bundan önce 11 bin paskalya yumurtası hazırladım.”

Paskalya Bayramı nedir?

Paskalya Bayramı, İslam dininde ihya edilen bayram namazlarına benzerlik göstermektedir. Kiliselerde ayinlerin yapıldığı bu günlerde, ülkelere göre farklılıklar da yer almaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise Paskalya tavşanı ve boyanmış Paskalya yumurtasıdır. Bu ürünler hediye edilmektedir.

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (Büyük Perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (Kutsal Hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) sona erer. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır, mumlar yakılır ve dualar okunur.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.