SON DAKİKA
Hava Durumu

Bahçesaray’da Büyük Orda Müzesi kuruldu

Bahçesaray’da Altın Orda ve Kırım Hanlığı’nın tarihi ile ortaçağda Kırım’daki Türk devletlerinin tarihini anlatan müze kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2015 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2015 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bahçesaray’da Büyük Orda Müzesi kuruldu

Kırım Tarih Müzesi ve Milli Parkı’nda Büyük Orda ve Deşt-i Kıpçak Müzesi kuruldu. Müze kurma kararı ve Müze’nin tüzüğü, Kırım Tarih Müzesi ve Milli Parkı kurucusu Güliver Altin tarafından kabul edildi.

Kırım Tarih Müzesi ve Milli Parkı Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, “Müze’nin adı olarak Kırım Hanlığı’nın resmi adı (yüzlerce belgede kaydedilen) kullanıldı. 15.-18. yüzyıllarında Kırker ve Bahçesaray merkezli (her iki başkent Bahçesaray bölgesinde bulunuyor) devlet Büyük Orda ve Deşt-i Kıpçak adıyla biliniyor, daha sonra tarihçiler söz konusu devleti belirlemek için “Kırım Hanlığı” adını kullanmaya başladı” denildi.

Müze’nin esas konuları: ortaçağ Kırımı’nın Türk döneminin tarihi, Altın Orda ve Kırım’ın 13.-18. yüzyılları tarihi, Kazan, Astrahan, Kasim hanlıklarının tarihi, Kafkasya Hanlığı’nın tarihi, Büyük Orda ve Deşt-i Kıpçak’ın Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika devletleriyle diplomatik ilişkilerinin tarihidir.

Büyük Orda ve Deşt-i Kıpçak Müzesi, 2011 yılında kurulan La Richesse Kırım Tarih Müzesi ve “Devlet” Kırım Tatar Devletçiliği, Kültürü, Bilim ve Eğitimi Müzesi’nin bir bölümüne bağlı olarak kuruldu. Şube müzenin esas sergilenen eşyaları, Devlet Saray kompleksinde bulunuyor.

Büyük Orda ve Deşt-i Kıpçak Müzesi’ne, La Richesse Müzesi’nin koleksiyonlarından 523 eşya devredildi. Onlar arasında, 16.-20. yüzyıllara ait haritalar, 15.-19. yüzyıllara ait Kırım hanları, devlet yetkilileri, diplomatlar, kültür, edebiyat, sanat ve bilim adamlarının resmi bulunan gravürlerin orijinalleri, Kırım tarihi, 16.-19. yüzyıllara ait Batılı Avrupalı gezgin, diplomat ve bilim adamlarının kitapları, 14.-19. yüzyıllara ait Kırımlı bilim adamları, din adamları, tarihçiler ve şairlerin kitap ve el yazmaları yer aldı.

Şubenin kurulmasının, çok bilinmeyen Kırım tarihinin 14 yüzyıllık dönemini (370-1792 yılları) araştırılmasını ve Devlet Saray Kompleksi ile genel olarak Avrupa’da en büyük devletlerden birinin başkenti olarak Bahçesaray’ın popülerleştirilmesini sağlayacağı kaydedildi.

Müzeye bağlı olarak Mütevelli Heyeti oluşturulacak, Müzenin yöneticiliğini Güliver Altin yapacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.