SON DAKİKA
Hava Durumu

Zair Smedlya: Reşat Ametov’u öldürenlerin isimleri biliniyor

Zair Smedlya: Reşat Ametov’u öldürenlerin isimleri biliniyor

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2021 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2021 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zair Smedlya: Reşat Ametov’u öldürenlerin isimleri biliniyor

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlya, Kırım’ın işgalinin ilk kurbanı, Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov’un kaçırılması ve cinayeti ile ilgili hem işgal altındaki Kırım’da hem de Ukrayna anakarasında başlatılan soruşturmaların askıya alındığını dile getirdi. Smedlya, suçluların kimliklerinin belli olduğunu vurguladı.

Kırım’ın Rusya tarafından işgalini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem düzenleyen Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov, 3 Mart 2014 tarihinde kaçırılmıştı. Reşat Ametov’un işkence izleriyle dolu cansız bedeni, 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulunmuştu. Sonrasında, Kırım’ın Kremlin yönetimine bağlı sözde savcılığı ve Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Kenti Savcılığı, Reşat Ametov’un cinayeti ile ilgili soruşturma başlatılmıştı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlya, hem işgal altındaki Kırım’da hem de Ukrayna anakarasında yürütülen soruşturmaların şu an askıya alındığını bildirdi.

"SUÇLULARIN ADLARINI HERKES BİLİYOR"

Zair Smedlya, işgal altındaki Kırım’da sözde savcılık tarafından yürütülen soruşturma sonucu Reşat Ametov’u kaçıran ve öldüren kişilerin isimlerinin tespit edildiğini belirtti. Ancak sözde savcılığın, güya suçlular Kırım’ın dışında bulunduğu için tutuklayıp mahkemeye çıkaramadığını aktardı. Öte yandan, Ukrayna’ya bağlı Kırım Savcılığı da suçluların isimlerini tespit etti. Her iki tarafın da suçluları tespit etmekten ileri geçemediğini kaydeden Smedlya, "Her iki taraf da soruşturmayı bitiremiyor çünkü suçlular tutuklanmadı. Yani soruşturma işini yaptı, suçlama yöneltti. Ama bundan sonra bir hareket yok. Suçluların adlarını herkes biliyor." dedi.

KIRIM'DA KAÇIRILAN DİĞER KİŞİLERİN NEREDE OLDUĞU HALA BİLİNMİYOR

Smedlya, işgalci yetkililerin, eğer söz konusu suçun dürüst ve objektif bir şekilde soruşturulmasıyla ilgileniyorlarsa; suçluları yakalamanın ve onları adalete teslim etmenin yollarını bulmaları gerektiğini belirtti. İşgalden sonra Reşat Ametov dışında bir dizi Kırım Tatarının kaçırıldığını hatırlatan Zair Smedlya, "Ervin İbragimov, Seyran Zinedinov, Abdureşit Cepparov’un oğlu ile yeğeni ve bir dizi insan daha. Akrabaları ve yakınları bu kaçırılan insanların nerede olduğunu hala bilmiyorlar. Öte yandan bu kaçırılmalar, özellikle insanlara itaatsizliğin cezalandırılacağını göstermek için aleni bir şekilde gerçekleştirildiler. Bugün Kırım Tatarlarına karşı açılan davalar da, bu korkutma kampanyalarının bir devamıdır. Sadece artık insanlara terörist, aşırıcı etiketi yapıştırarak ağır hapis cezasına mahkum etmeye çalışıyorlar." diye kaydetti.

İlgili haber: Bugün, Kırım’da işgalcilerce kaçırılan Ervin İbragimov’un doğum günü

RUS İŞGALİNİN İLK ŞEHİDİ REŞAT AMETOV

Kırım Tatarı Reşat Ametov, Rusya’nın, Kırım’ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla, Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tek kişilik protesto eylemi düzenledi. Reşat Ametov’un eşi Zarina’nın söylediğine göre, kocası 3 Mart’ta (2014) askerlik şubesine gitmek üzere saat 7.30’da Akmescit’teki evinden ayrıldı. Aynı gün en son Lenin meydanındaki eylemde görülmüştü.

Görgü tanıkları, Lenin meydanında tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflaj biri sivil giyinen 3 milisin yaklaştığını ve bir arabaya bindirerek bilinmeyen bir yere götürdüklerini anlattı. Bundan sonra Reşat Ametov’la iletişim kurulamadı.

Daha sonra internette milislerin Reşat Ametov’u Lenin Meydanı’ndan götürdüğü ve araca bindirmesinin görüntüleri yayınlandı.

İşkence izleri olan Reşat Ametov’un cesedi 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulunmuştu. Kafası bant ile sarılı cesedin yanında kelepçe de bulundu.

Reşat Ametov, 18 Mart tarihinde Akmescit’in Abdal Mezarlığı’nda toprağa verildi. Reşat Ametov’u son yolculuğa uğurlamak için yaklaşık 2 bin kişi toplandı.

Reşat Ametov, 2015 yılının Kasım ayında Ukrayna’nın hükûmet dışı ödülü olan Ukrayna Halk Kahramanı nişanına layık görüldü. 3 çocuk babası olan Reşat Ametov öldürüldüğünde en küçük kızı sadece 3 aylık idi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 18 Mayıs 2017’de Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı tek kişilik protesto eylemi düzenleyen ve Mart 2014’te işkenceyle öldürülen Kırım Tatarı Reşat Ametov’a Ukrayna Kahramanı unvanını verdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Kahramanı unvanını taşıyan “Altın Yıldız” nişanını 2 Mart 2018 tarihinde şehidin ağabeyi Refat Ametov’a takdim etti.

https://youtu.be/R9x-MnAm9Bc
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.