SON DAKİKA
Hava Durumu

Yermak: 22 Kırım Tatar siyasi tutsağın serbest bırakılması için görüşmeler başlatıldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı son telefon görüşmesinde 22 Kırım Tatar siyasi tutsağının serbest bırakılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2020 22:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2020 22:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yermak: 22 Kırım Tatar siyasi tutsağın serbest bırakılması için görüşmeler başlatıldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı son telefon görüşmesinde 22 Kırım Tatar siyasi tutsağının serbest bırakılmasını istedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak yaptığı açıklamada, Zelenskiy’in Putin ile gerçekleştirdiği son telefon görüşmesinde, işgal edilen Kırım’da yasa dışı olarak alıkonulan 22 Kırım Tatarının serbest bırakılması konusunu gündeme getirdiğini belirterek, "İlgili liste Rus tarafına iletildi. Bu konunun çözüleceğini bekliyoruz." dedi.

Yermak ayrıca Zelenskiy’in daha önce Putin’den siyasi tutsak Ruslan Süleymanov’u serbest bırakmasını istediğini hatırlattı.

İlgili haber: Zelenskiy, Putin'den siyasi tutsak Süleymanov'un serbest bırakılmasını istedi

Bilindiği gibi Ruslan Süleymanov’un 3 yaşındaki oğlu Musa Süleymanov Rus işgali altındaki Kırım’da 24 Temmuz 2020 tarihinde kaybolmuş ve daha sonra ölü bulunmuştu.

MUSA’NIN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Bilindiği gibi, Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Süleymanov’un 3 yaşındaki oğlu Musa’nın cansız bedeni, 26 Temmuz’da evlerinin önündeki kapalı vaziyette olan kanalizasyon çukurunda bulundu. Çocuk, saat 11.00 sıralarında çukuru temizlemek için araç gelmesi ve kapalı vaziyetteki kanalizasyon kapağının açılmasıyla fark edildi. Sonrasında Küçük Musa’nın bedeni soruşturma işlemleri için morga götürüldü. Daha sonra işgalci yetkililerin yaptığı açıklamada çocuğun boğulma nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtildi. 

KIRIMLILAR SEFERBER OLMUŞTU

Musa’nın aranması çalışmalarına Kırım’ın farklı yerlerinden gelen 3 ila 5 bin gönüllü katılmıştı. Aramada Rus işgal idaresinin sözde polisleri, “Liza Allert Krım” arama-kurtarma oluşumunun gönüllüleri, su altı arama-kurtarma ekipleri, köpekler, dronlar ve helikopterlerin kullanıldığı aktarılmıştı.

İşgalci idarinin sözde Kırım savcılığı, çocuğun kaybolmasıyla ilgili olarak “küçük yaştaki şahsın öldürülmesi” maddesi uyarınca soruşturma açıldığını duyurmuştu. Buna göre işgalcilerin baba Ruslan Süleymanov bir yıldan fazla bir süre hapiste tutulmasına karşın çocuğun babasının ve annesinin vazifelerini yerine getiremediklerine kanaat getirerek bu yönde tedbirler alacağı duyurulmuştu.

İlgili haber: Üç yaşındaki Musa Süleymanov, Kırım’da son yolculuğuna uğurlandı

CENAZEYE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Musa Süleymanov 27 Temmuz’da toprağa verildi. Kırım Tatar halkı, küçük Musa’yı gözyaşları içinde uğurladı. Cenazeye en az 3 bin kişi katıldı. İşgalcilerce alıkonulan siyasi tutsak Ruslan Süleymanov oğlunu son yolculuğuna uğurlayamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.