SON DAKİKA
Hava Durumu

Umerov: ABD, Kırım Platformu Açılış Zirvesine üst düzeyde katılım sağlayacağını teyit etti

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, çalışma ziyaretiyle ABD’de bulunuyor. Umerov çalışma ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmeler sırasında, ABD Temsilcileri Meclisi ve Senatosu üyeleriyle yaptığı görüşmelerde, Kırım Platformu Açılış Zirvesine katılım durumlarının ele alındığını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2021 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2021 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Umerov: ABD, Kırım Platformu Açılış Zirvesine üst düzeyde katılım sağlayacağını teyit etti

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, çalışma ziyaretiyle ABD’de temaslarda bulundu. Umerov çalışma ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmeler sırasında, ABD Temsilcileri Meclisi ve Senatosu üyeleriyle, Kırım Platformu Açılış Zirvesine katılım durumlarının ele alındığını aktardı.

ABD’de çalışma ziyaretiyle bulunan Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Amerika'nın Sesi ile yaptığı röportajda, ABD Başkanı Joe Biden’ın, ülkesinin Kırım Platformu Açılış Zirvesine üst düzeyde temsil edileceğini teyit ettiğini belirtti. Y-Ayrıca Umerov, ziyaret sırasında ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu temsilcileriyle görüşmeler yaparak, onların zirveye katılma olanaklarının müzakere edildiğini bildirdi.

"YERLİ HALKLAR İLE İLGİLİ YASA TASARISI 23 AĞUSTOS’A KADAR KABUL EDİLMELİ"

Röportajda Ukrayna Cumhurbaşkanının Parlamentoya sunduğu “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasa tasarısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Umerov, "23 Ağustos’a kadar Ukrayna yerli halklarla ilgili yasa tasarısını kabul etmeli. Bu gerçekten tarihi bir belge olacak. Sonunda yerli halklar ve devletin yerli halkların haklarını ne şekilde koruması gerektiğini, yasal düzeyde belirlenecek. Yasanın kabul edilmesi, sekiz yıldır işgalci yönetimden zulüm gören Kırım Tatar halkının hakları için yürüttüğümüz mücadeleyi güçlendirecek." ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.