SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı tarihçi İvanets: Ukrayna için Kırım Tatar halkının kültürel mirasının ve tarihinin korunması önemli bir görevdir

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2022 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2022 18:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı tarihçi İvanets: Ukrayna için Kırım Tatar halkının kültürel mirasının ve tarihinin korunması önemli bir görevdir

Kıyiv Belediye Meclisi komiteleri, başkentteki bir sokağa Kırım Tatar siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı’nın isminin, başka bir sokağa da efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın isminin verilmesi teklifine onay verdi. Bundan sonra Kıyiv Belediye Meclisinin ilgili kararı onaylaması bekleniyor. Kırım Haber Ajansına (QHA) ilgili süreci değerlendiren Ukraynalı tarihçi Andriy İvanets, Ukrayna devletinin ve toplumunun, Kırım Tatar halkının tarihini ve kültürünü korumaya özen göstermesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki bir sokağa Kırım Tatar siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı’nın isminin, başka bir sokağa da efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın isminin verilmesi süreci devam ediyor. QHA’ya konuşan Ukraynalı tarihçi Andriy İvanets, Kıyiv Belediye Meclisi komitelerinin teklifi onayladığını, şimdi ise Kıyiv Belediye Meclisinin ilgili kararı onaylamasının beklendiğini aktardı. Belediye Meclisinin kararı onaylayacağı konusundaki umutlarını dile getiren tarihçi, “Kıyiv Belediye Meclisinin görevini yerine getireceğini ve ondan beklenileni yaparak Kırım Tatar halkı ve tüm Ukrayna için büyük önem taşıyan bu iki ismi Kıyiv haritasına dahil eder.” dedi.

https://youtu.be/xvAz3mckHHc "HAK EDİYORLAR"

İsmail Bey Gaspıralı ve Amethan Sultan’ın hem Ukrayna hem de tüm dünyada tanınmış kişilikler olduğunu vurgulayan İvanets, “Bu iki kişi, Kırım Tatar halkının yerli halk olduğu devletin başkentinin toponimisinde, Kıyiv'in toponimisinde yansıtılmayı hak ediyorlar. Ukrayna devleti ve toplumu için Kırım Tatar halkının kültürel mirasının ve tarihinin korunması önemli bir görevdir.” ifadelerini kullandı.

KIYİV’DE İKİ SOKAĞA ÜNLÜ KIRIM TATARLARININ İSİMLERİ VERİLECEK

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de, Rusya’daki Nijniy Novgorod şehrindeki iş bölgesi anısına adlandırılan Sormovskaya sokağının ismi İsmail Bey Gaspıralı sokağı olarak değiştirilmesi ayrıca NKVD görevlisi Konstantin Zaslonov’un anısına adlandırılan sokağın ismi de Amethan Sultan sokağı olarak adlandırılması bekleniyor. Her iki sokak da Kıyiv’in Darnitskiy bölgesinde bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.