SON DAKİKA
Hava Durumu

"Ukrayna, Rus askeri sanayi ihtiyaçları için Kırım'a su sağlamayacak"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna’nın işgal edilmiş Kırım’da konuşlandırılmış Rus ordusu için su sağlamayacağını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2020 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2020 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Ukrayna, Rus askeri sanayi ihtiyaçları için Kırım'a su sağlamayacak"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna’nın işgal edilmiş Kırım’da konuşlandırılmış Rus ordusu için su sağlamayacağını bildirdi.

Ukrayna’nın, Rus işgali altındaki Kırım’a su sağlama durumu, 21 Ekim 2020 tarihinde "Rus işgali altında Kırım topraklarında su temini ve su kaynaklarının kullanımına dair sorunlar" başlıklı uluslararası konferansta ele alındı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Emine Ceppar, Rusya’nın işgalci devlet olarak Kırım’a su sağlama konusunu, kasıtlı bir şekilde siyasileştirdiğini vurgulayarak, Ukrayna’nın Rus askeri sanayi kompleksinin ihtiyaçları için su sağlamayacağını ifade etti.

"RUSYA İŞGALDEN ÖNCE BUNU DÜŞÜNECEKTİ"

Konferansa çevrimiçi olarak katılan Ceppar, Rusya’nın su sorununu kasıtlı olarak siyasileştirerek tüm sorumluluğu Ukrayna’ya kaydırdığını belirtirken, "Ukrayna, Kırım’a su sağlayan herhangi bir doğal kaynağın yolunu kesmedi. Sadece yarımadanın ekonomisinin ve tarımının gelişimini hızlandırmak için yapay yollarla sağlanan suyun teminini askıya aldı. Bu işgalin bedeli ve o artmaya devam edecek. Rusya'nın, Ukrayna topraklarını işgal etme suçunu işlemeye cesaret etmeden önce bunu düşünmesi gerekiyordu." dedi.

"KURAKLIK RUSYA'NIN YASA DIŞI EYLEMLERİNDEN KAYNAKLANIYOR"

Kırım’daki artan su talebinin, yarımadayı askerileştiren ve uluslararası hukuku ihlal ederek onun demografik yapısını değiştiren Rusya’nın yasa dışı eylemlerinden kaynaklandığını belirten Bakan Yardımcısı, "Ukrayna, Rus askeri sanayi kompleksinin ihtiyaçlarını karşılamayacaktır. Kırım’ın kendi su kaynakları, en kurak yıllarda bile yarımadanın nüfusunun su ihtiyacını karşılayabilme potansiyeline sahip." diye kaydetti.

Ceppar, Rusya’nın işgal altına aldığı Kırım’da uluslararası insancıl hukuku ve insan haklarını ihlal ettiğini, bu ihlallerin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun Kırım kararlarında, BM Genel Sekreterinin insan hakları raporunda yansıtıldığını belirtti.

RUSYA, ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil, askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.