SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parlamentosuna Kırımlıların Ukrayna’da doğum belgesi almasını kolaylaştıracak yasa tasarısı sunuldu

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2020 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2020 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parlamentosuna Kırımlıların Ukrayna’da doğum belgesi almasını kolaylaştıracak yasa tasarısı sunuldu

Ukrayna Parlamentosuna, işgal edilen Kırım sakinlerinin Ukrayna’nın doğum belgesini uzun mahkeme işlemlerinden geçmeden alma imkanını öngören yasa tasarısı sunuldu.

KIRIMLILAR MAHKEME OLMADAN DOĞUM BELGESİ ALABİLİR

Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna milletvekilli, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Dmıtro Lubinets, "2018 yılında ‘Donbas’ın Yeniden Entegrasyonuna Dair’ başlıklı yasaya, işgal altındaki Donbas topraklarında gerçekleşen doğum ve ölüm ile ilgili belgeleri mahkeme süreci olmadan almaya izin veren norm dahil edilmişti. Öte yandan işgal edilen Kırım için böyle bir norm kabul edilmemişti. Bunu düzeltmek için İnsan Hakları Komitesi, 3713 yasa tasarısını Parlamentoya sundu. Yasa tasarısı Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği  ve İşgal Edilen Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakanlığı ile işbirliği yaparak hazırlandı. Belgenin amacı Kırımlılara doğum belgelerini mahkeme süreci olmadan alma imkanı tanımaktır." diye kaydetti.

"YENİ PROSEDÜR MAHKEMELER ÜZERİNDEKİ YÜKÜ DE KALDIRACAK"

Milletvekili, şu an Kırımlıların ancak mahkemeye başvurarak Ukrayna’nın doğum belgesini alabildiği için Kırım’da doğan çocukların sadece yüzde 13,5’inin Ukrayna’da doğum belgesini aldığını belirtti.

Lubinets ayrıca mevcut doğum ve ölüm belgesi alma prosedürünün yargı sistemini çok zorladığını vurgulayarak, "Mahkemesiz bir prosedürün uygulamaya getirilmesi insanları mahkeme sürecinden kurtaracak, mahkemeler üzerindeki yükü kaldıracak; en önemlisi ise işgal edilen topraklarda yaşayan insanlara Ukrayna’nın onlarla ilgilendiğini gösterecek." dedi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.