SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım Tatar dilini geliştirme ve yaygınlaştırma stratejisinin proje taslağını yayımladı

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisine dair bir proje taslağı hazırladı. Bakanlık tarafından hazırlanan proje, 2021-2032 dönemini kapsıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2021 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2021 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım Tatar dilini geliştirme ve yaygınlaştırma stratejisinin proje taslağını yayımladı

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisine dair bir proje taslağı hazırladı. Bakanlık tarafından hazırlanan proje, 2021-2032 dönemini kapsıyor.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, dün, Kırım Tatar dilini geliştirme ve yaygınlaştırma stratejisine dair hazırladığı proje taslağını yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2021-2032 dönemini kapsayan projenin, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), bilim insanları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla hazırlandığı belirtildi. Şu an kamu istişarelerine açık olan projenin, nihai hale getirilmesinden sonra Ukrayna Bakanlar Kuruluna siyasi bir teklif olarak sunulacağı ifade edildi.

KIRIM TATARLARININ ANA DİLİNE DEVLET DESTEĞİNİ ARTIRIYOR

Reznikov, projenin, Rus işgali altındaki Kırım’da durumu kritik hale gelen, Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının ana diline yönelik sağlanan devlet desteğini artırmak için oluşturulduğunu belirtti. Bakan Reznikov, 170 milyon insanın Türk dilini konuştuğuna dikkat çekerek,"Yerli halkın dilinin korunması dışında tüm Ukrayna ulusu için açılan büyük imkanlar söz konusu. Bugün Türk dillerinde 170 milyon insan konuşuyor, bunlara stratejik ortaklarımız da dahil." diye kaydetti.

KIRIM TATAR DİLİ ÖĞRENMEYE TEŞVİK EDİLMELİ

Bakanlık tarafından hazırlanan projede, Kırım tatar dilini konuşan kişilerin sayısını artırmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Ukrayna vatandaşlarının etnik kimliklerine bakmaksızın Kırım Tatar dilini öğrenmeye teşvik etmek için Kırım Tatar dilinin kullanım alanlarının geliştirilmesinin gerektiği belirtildi. Belgeyi hazırlayanlar,  “Yerli Halklar Hakkında”, “Ukrayna’daki Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” yasa tasarılarının kabul edilme sürecinde, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

KIRIM TATAR GÜNÜ ÖNERİSİ SUNULDU

Bunun dışında Ukrayna Bakanlar Kurulu nezdinde Kırım Tatar Dili Ulusal Komisyonunun oluşturulması ve Kırım Tatar dilinin gelişimi ile ilgili güncel konuların ele alındığı uluslararası bilimsel konferans düzenlenmesi önerildi. Kırım Tatar dilinde eğitim veren kurumların sayısının artırılması teklif edilen belgede, uluslararası bir eğitim merkezi ve Kırım Tatar dili üzerine açık bir eğitim materyalleri kütüphanesi olarak hizmet verecek bir çevrimiçi platformun oluşturulması gerektiği belirtildi. Belgede, Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü'nün belirlenmesi ve Kırım Tatar dilinin popülerleştirilmesine yönelik kültür, eğitim, bilim, sanat projelerine devlet desteğinin verilmesi önerildi.

ÇUBAROV: RUS İŞGALİNDEN SONRA KIRIM TATAR DİLİ İÇİN EK TEHDİT OLUŞTU

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı tarafından geliştirilen Kırım Tatar dilini geliştirme ve yaygınlaştırma stratejisini memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Ukrayna yönetiminin, Ukrayna'nın yerli halklarından birinin dili olarak Kırım Tatar dilinin geliştirilmesine yönelik devlet önlemlerini geliştirmeye önceden başlaması övgüye değer." ifadelerini kullandı.

Çubarov, Kırım Tatar dilinin UNESCO sınıflandırılmasına göre “ciddi tehdit altında”, Agatangel Krımskiy Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi uzmanlarının değerlendirmesine göre "yok olma tehlikesi" altında bulunduğuna dikkat çekerek, "Kırım Tatar dilinin korunması ve geliştirilmesi açısından ek tehlike, anadili Kırım Tatarca olanların ezici çoğunluğunun yaşadığı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin Rusya Federasyonu tarafından geçici işgali sonucu ortaya çıktı." diye vurguladı.

Daha önce, Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığının, Kırım Tatar dili kursu başlatma önerisiyle, çevrim içi ücretsiz dil öğrenme uygulaması Duolingo’ya başvurduğu ve Google şirketine başvurarak Google Translate uygulamasına Kırım Tatar dilinin dahil edilmesini istediği bildirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.