SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım’da düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimleri ile ilgili soruşturma başlattı

Ukrayna, Kırım’da düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimleri ile ilgili soruşturma başlattı

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2021 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2021 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım’da düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimleri ile ilgili soruşturma başlattı

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Savcılığı, işgal altındaki Kırım’da Rusya Devlet Duması seçimlerinin yasa dışı olarak organize edilmesi ile ilgili soruşturma başlattı. Yaptığı açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcısı ve Akyar Savcısı İgor Ponoçovnıy, “İşgal altındaki Kırım’da düzenlenen sözde seçimlerin meşruiyeti uluslararası toplum tarafından tanınmıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’da 17-19 Eylül 2021 tarihleri arasında parlamentonun alt kanadı Devlet Duması seçimleri düzenlendi. Kremlin yönetimi, bir kere daha uluslararası hukuku ihlal ederek; Rus işgali altında bulunan Kırım Yarımadası’nda da seçim sandıkları açtı. İşgalci Rusya’nın hukuksuz eylemlerine tepki gösteren Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Savcılığı, Kırım’da düzenlenen sözde seçimler ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Savcılık, Kremlin yönetimine yarımadada yasa dışı seçimleri organize etmeye ve düzenlemeye yardım eden Kırımlılar hakkında Ukrayna Ceza Kanununun 111. maddesinin 1. fıkrası (vatana ihanet) çerçevesinde soruşturma başlatıldığını bildirildi. Ayrıca savcılık, Kırım’da yasa dışı olarak düzenlenen “seçimlere” katılan, sözde uluslararası gözlemciler ve uzmanlar hakkında Ukrayna Ceza Kanunu'nun 332-1. maddesinin 2. fıkrası (işgal altındaki topraklara dair giriş-çıkış kuralları ihlal etme) uyarınca soruşturmanın başlatıldığını aktardı.

İşgal altındaki Kırım’da düzenlenen sözde seçimler ile ilgili başlatılan soruşturmaları yorumlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Savcısı İgor Ponoçovnıy, şu ifadeleri kullandı:

Yedi yıldan uzun bir süredir devam eden işgal dönemi boyunca işgalci devlet Rusya, yarımadayı ve Kırımlıları zorla Rusya Federasyonu'na entegre etmeye çalışıyor. Şimdi de bunu, Ukrayna topraklarında Rusya Devlet Duması seçimlerini yasa dışı bir şekilde organize etmekle yapıyor. İşgal devam ettiği sürece, Kırım’da düzenlenen sözde seçimlerin meşruiyeti uluslararası toplum ve uluslararası örgütler tarafından tanınmıyor. Yasa dışı seçimleri organize etme ve düzenleme sürecinde yer alan Ukrayna vatandaşları, yabancı devletlerin Ukrayna'ya karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunmasına yardım ediyor ve vatana ihanet ediyor”

ABD, AB VE BİRLEŞİK KRALLIK, KIRIM’DAKİ SÖZDE SEÇİMLERİ TANIMADIKLARINI DUYURDU

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da düzenlediği sözde seçimleri tanımadıklarını açıkladı. Yapılan açıklamalarda; uluslararası toplumun Kırım’ı, Ukrayna’nın egemen bir bölgesi olarak gördüğü ve Rus işgalini tanımadığı vurgulandı.

RUSYA’DA DUMA SEÇİMLERİ

Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma için milletvekili seçimleri, 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde yapıldı. Rusya’da seçimlerde Devlet Duması’ndaki 450 sandalye için 14 parti yarıştı. Öte yandan muhalif adayların ve partilerin seçimlere katılması engellendi. Kremlin yönetimi Kovid-19 salgını öne sürerek AGİT Gözlem Heyetinin takibine izin vermedi.

UKRAYNA PARLAMENTOSU İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERDEKİ YASA DIŞI SEÇİMLERİ TANIMAMA KARARI ALDI

Ukrayna Parlamentosu 8 Eylül 2021’de uluslararası kuruluşlara, Kırım’da ve Donbas Topraklarında Yapılacak Olan Rusya Devlet Duması Seçimlerini Tanımama Çağrısına Dair” başlıklı kararı kabul etti. Karar için 318 milletvekili “evet” oyu kullandı. Kararı parlamentoya sunan Ukrayna milletvekili Oleksiy Gonçarenko yaptığı açıklamada, “Bu çok önemli bir karar. Kırım ve Donbas Ukrayna’dır!” diye vurguladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın işgal ettiği Kırım ve Donbas’ta düzenlediği yasa dışı seçimleri kınadı ve uluslararası toplumu uluslararası hukuku ihlal ederek oluşturulan Rusya Devlet Duması’nın meşruiyetini tanımama çağrısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.