SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan tahliye edilen Kırım Tatarlarından oluşan 46 kişilik ilk grup Türkiye'ye geldi

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2022 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2022 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan tahliye edilen Kırım Tatarlarından oluşan 46 kişilik ilk grup Türkiye'ye geldi

Rusya'nın 24 Şubat sabahı Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle can güvenlikleri tehlikede olan Ukrayna'daki Kırım Tatarı kadın ve çocuklardan oluşan 46 kişilik ilk grup bugün Türkiye'ye getirildi. Kafilenin ilk etapta bir kısmının Edirne'ye yerleştirildiği öğrenildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının 6'ncı gününe girilirken Ukrayna'dan tahliye edilen Kırım Tatar kadın ve çocuklardan oluşan 46 kişilik bir grup Türkiye'ye getirildi. Söz konusu tahliyeye ilişkin Kırım Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu'nun aktardığına göre kafilenin bir kısmı ilk etapta Edirne'deki devlet misafirhanesine yerleştirildi. Kafiledeki 20 kişinin, İstanbul ve Bursa'daki yakınlarının yanına gittiğini belirten Aşılıoğlu, kalan 26 kişinin ise Edirne'deki misafirhaneye geçici olarak yerleştirildiğini kaydetti.

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK), Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ve Kırım Derneği Edirne Şubesi de gelenlerin acil ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyor.

Edinilen bilgiye göre 250 kişilik ikinci kafile ise Ukrayna'dan yola çıktı ve yarın Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

UKRAYNA'DAN TÜRKİYE'YE TAHLİYE EDİLEN KIRIM TATARLARINI İLGİLENDİREN DUYURU

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar'ın konuya ilişkin bugün yayımladığı duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"Kırım Tatarları ve dostlarımızın dikkatine!

Ukrayna'daki Rusya saldırısı sonrası ülkeyi terk ederek Türkiye'ye gelmekte olan sığınmacı Kırım Tatarları ile ilgili olarak Kırım Tatar Millî Meclisi ile irtibatlı bir şekilde Dünya Kırım Tatar Kongresi, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi tarafından Türkiye'deki tüm Dernek ve Vakıf Başkanlarımıza her türlü bilgilendirme yapılarak tedbirler alınmakta ve hazırlıklar yapılmaktadır.

Konu ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkili kurum ve kuruluşlarının talimatları ve talepleri doğrultusunda çalışmalar yürütülmekte olup ilk kafile bugün karşılanmış ve misafir edilmektedir.

Sığınmacı kardeşlerimizin barınma, iaşe ve her türlü ihtiyaçları konusunda desteği esirgemeyen devletimizin kurumlarına teşekkür ederiz. Ayrıca, sınır kapısına yakın bölgedeki derneklerimiz ve temsilcilerimiz de acil durumlar için görevlendirilmiştir.

Sığınmacıların Türkiye'de uzun süreli konaklamaları konusunda da tekliflerimiz ve taleplerimiz devlet kurumlarımıza iletilmiştir. Sığınmacı Kırım Tatarlarının acil durumlar için +905334725020 numaralı WhatsApp hattına mesaj atmaları yeterli olacaktır. Bilgilerinize."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.