SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan AGİT'e Rusya'ya siyasi baskıyı artırma çağrısı

Ukrayna Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkelerini Rusya’ya uygulanan siyasi ve diplomatik baskıyı arttırmaya davet etti. Temsilci, Rusya’nın Kırım’daki zulmü devam ettirdiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2021 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan AGİT'e Rusya'ya siyasi baskıyı artırma çağrısı

Ukrayna Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkelerini Rusya’ya uygulanan siyasi ve diplomatik baskıyı arttırmaya davet etti. Temsilci, Rusya'nın kırım'daki işgal altında kalan Tatarları ve diğer Ukrayna vatandaşlarına baskıları ve zulmü devam ettirdiğini vurguladı.

Ukrayna’nın Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, dün düzenlenen AGİT Daimi Konseyi oturumunda AGİT üye ülkelerine seslenerek, Rusya’nın Ukrayna vatandaşlarına karşı uyguladığı baskıları kınama çağrısında bulundu. Ukrayna temsilcisi ayrıca Rusya’ya uygulanan siyasi baskının artırılması gerektiğini ifade etti.

Yevgen Tsımbalyuk yaptığı konuşmada, Rus mahkemesinin, düzmece dava çerçevesinde üç Kırım Tatar siyasi tutsağı daha ağır hapis cezalarına mahkum ettiğini hatırlatarak, "Üye ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna vatandaşlarına yönelik uyguladığı siyasi zulmü kınamaya ve işgalci devlete uygulanan siyasi ile diplomatik baskıyı arttırmaya davet ediyoruz." diye kaydetti.

"MAHKEME SAVUNMANIN KANITLARINI TAMAMEN GÖZ ARDI ETTİ"

Rus mahkemesinin, 12 Ocak 2021 tarihinde Kırım Tatarları Enver Omerov hakkında 18 yıl, Ayder Cepparov hakkında 17 yıl, Riza Omerov hakkında 13 yıl hapis cezası kararını alarak bir kere daha uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğini vurgulayan Temsilci, "Daha önce birçok kez olduğu gibi, ön soruşturma ve yargılama süreci çok sayıda usulsüzlükle yürütüldü. Avukatların mahkemeye sunduğu ve sanıkların suç teşkil eden eylemlere karışmadığını kanıtlayan deliller mahkeme tarafından tamamen göz ardı edildi." dedi. Bununla birlikte Ukraynalı diplomat, siyasi tutsaklara destek vermek için mahkeme duruşmasına katılmak isteyen 100’e yakın Kırım Tatarının yasa dışı olarak alıkonulduğunu ve yaklaşık 9 saat boyunca soğukta bekletildiğini hatırlattı.

RUS MAHKEMESİNDEN 3 KIRIM TATARINA 48 YIL HAPİS CEZASI

İşgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı, sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Karasubazar Grubundaki Kırım Tatar siyasi tutsakların, 12 Ocak 2020 tarihinde karar duruşması yapıldı. Rus mahkemesi, Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov’a toplamda 48 yıl hapis cezası verdi.

3 KIRIM TATARI HAZİRAN 2019’DAN BERİ ALIKONULUYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da 10 Haziran 2019 tarihinde işgalci güçler sabah saatlerinde beş farklı adrese baskın düzenlemişti. Karasupazar (Belogorsk) şehrindeki baskından sonra Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov alıkonulmuştu.

İşgalciler, Mart 2020’de uluslararası hukuku ihlal ederek Kırım Tatar siyasi tutsakları, işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk etmişlerdi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.