SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'daki bölgesel medya kurumları sık sık Kırım hakkında doğru olmayan bilgileri yayınlıyor

Ukrayna’daki bölgesel medya kurumlarının yüzde 40’ı Kırım’la ilgili yanlış bilgiler yayıyor. Kırım İnsan Hakları Grubu, bölgesel medya kurumları ile ilgili hazırladığı raporu Kıyiv'de sundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2020 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2020 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'daki bölgesel medya kurumları sık sık Kırım hakkında doğru olmayan bilgileri yayınlıyor

Ukrayna’daki bölgesel medya kurumlarının yüzde 40’ı Kırım’la ilgili yanlış bilgiler yayıyor. Kırım İnsan Hakları Grubu, bölgesel medya kurumları ile ilgili hazırladığı raporu Kıyiv'de sundu.

Kırım İnsan Hakları Grubu, Ukrayna’daki bölgesel medyaların Kırım ve Kırımlı iç sığınmacılar hakkında yayımladığı haberleri inceledi. İnceleme sonuçları, bölgesel medya kurumlarının sık sık Kırım hakkında yanlış bilgi yaydığını gösterdi. Kırım İnsan Hakları Grubu, hazırladığı araştırmanın sonuçlarını Kıyiv'de 27 Ağustos 2020 tarihinde düzenlendiği basın konferansında sundu.

48 BÖLGESEL HABER SİTESİ İNCELENDİ

Kırım İnsan Hakları Grubu, bir yıl boyunca 1 Temmuz 2018 - 30 Haziran 2019'a tarihleri arasında Ukrayna anakarasında faaliyet gösteren 48 bölgesel haber sitesi (her bölgeden en çok okunan iki haber sitesi), 8 Kırım haber sitesi ve işgal altındaki Donbas bölgelerinde faaliyet gösteren 7 haber sitesinin haberlerini inceledi. İncelenen haber sitelerinin ayda toplam 17,5 milyon kişi tarafından okunduğu belirtildi.

KIRIM VE DONBAS HAKKINDA ÇOK AZ HABER YAPILIYOR

Kırım İnsan Hakları Grubu analisti İrina Sedova, bölgesel medyaların Kırım ve Donbas konuları ile ilgili çok az haber yaptığına dikkat çekerek, "Ukrayna’da silahlı çatışma devam ediyor ve bölgesel medyaların okuyucuları bu konuda bilgilendirmesi gerekiyor." diye kaydetti.

Araştırmaya göre, Ukrayna’da yayın yapan bölgesel haber sitelerinin haberlerinin yüzde 6,5’i habercilik standartlarına uymuyor. Habercilik standartlarına uymayan haberlerin çoğunun Vinnıtsa, Odesa ve Herson bölgelerinde yayınlandığı belirtildi.

KIRIMLILARA KARŞI NEFRETİ KIŞKIRTIYOR

Kırım İnsan Hakları Grubu, incelenen 48 haber sitesinden 20’sinde Kırım’la ilgili doğru olmayan haberlerin yayınlandığını bildirdi. Söz konusu haber sitelerinin; değerlendirmeyi yorumla karıştırdığı, eksik bilgilendirme yaptığı ve şahsi değerlendirmeleri haber başlıklarına taşıdığı belirtildi. Bununla birlikte ilgili haber sitelerinin Kırım sakinleri ve Kırımlı iç sığınmacılara yönelik nefret söylemi kullandığı ve haber hazırlarken şüpheli kaynak kullandığı yada hiç kaynak belirtmeden haber yayınladığı vurgulandı.

Haber ajanslarını habercilik standartlarına uymaya davet eden İrina Sedova, "Gazetecilerin medya okuryazarlık seviyesinin düşük olması okuyucuların medya okuryazarlık seviyesini düşürüyor." diye vurguladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.