SON DAKİKA
Hava Durumu

İskit Altınları Ukrayna'ya teslim edilecek! Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Önce İskit Altınları'nı sonra da Kırım’ı geri alacağız

Kırım’ın Rus işgalinden önce Allard Pierson Müzesi’nde sergilenmek üzere Amsterdam’dan gönderilen ve hala Hollanda’da kalmaya devam eden İskit Altınları’nın akıbeti belli oldu. Amsterdam Temyiz Mahkemesi, İskit Altınları'nı Ukrayna’ya teslim etme kararı aldı. Mahkeme kararını değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, "İlk önce İskit Altınkları'nı daha sonra da Kırım’ı geri alacağız.” diye vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2021 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 00:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İskit Altınları Ukrayna'ya teslim edilecek! Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Önce İskit Altınları'nı sonra da Kırım’ı geri alacağız

Kırım’ın Rus işgalinden önce Allard Pierson Müzesi’nde sergilenmek üzere Amsterdam’dan gönderilen ve hala Hollanda’da kalan İskit Altınları’nın akıbeti belli oldu. Amsterdam Temyiz Mahkemesi, İskit Altınları'nı Ukrayna’ya teslim etme kararı aldı. Mahkeme kararını değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, "İlk önce İskit Altınkları'nı daha sonra da Kırım’ı geri alacağız.” diye vurguladı.

Amsterdam Temyiz Mahkemesi, bugün "İskit Altınları" davası çerçevesinde aldığı kararı açıkladı. Mahkeme, “Kırım: Kara Deniz Altını ve Sırları” sergisinde bulunan eserlerin Ukrayna’ya teslim edilmesi kararını kabul etti. Mahkemenin kararını değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “Uzun süredir beklediğimiz zafer! İskit Altınları Ukrayna’ya geri dönecek.” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY: ÖNCE İSKİT ALTINI, DAHA SONRA KIRIM...

Mahkemeye adil karar aldığı için ve Dışişleri, Adalet ve Kültür Bakanlıklarına elde ettikleri sonuç için teşekkür eden Zelenskıy, “Biz her zaman bize ait olanları geri alırız. İlk önce İskit Altını daha sonra da Kırım’ı geri alacağız.” değerlendirmesini yaptı.

İSKİT ALTINI DAVASI

Binden fazla eserden oluşan İskit altını koleksiyonu, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden önce 2014 Şubat ayının başında Kırım’daki müzelerden Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesinde sergilenmek üzere Hollanda’ya gönderilmişti. Sergi, 4’ü Kırım biri Kıyiv’deki müze olmak üzere 5 müzenin koleksiyonlarından oluşuyordu. Hollanda’nın, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımaması nedeniyle serginin 31 Ağustos 2014’te kapatılmasından sonra eşyaların kime gönderileceği sorunu meydana geldi. Kırım’ı işgal eden Rus yönetimi ve Ukrayna yönetimi arasındaki, İskit altınları ile ilgili dava 2015 yılının Ocak ayında mahkemede incelenmeye başladı.

Amsterdam Bölge Mahkemesi, 14 Aralık 2016 tarihinde yaptığı duruşmada “Kırım: Kara Deniz Altını ve Sırları” sergisinde bulunan eserlerin Ukrayna’ya teslim edilmesi kararını kabul etmişti. Nisan 2017’de, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki müzelerin temsilcilerinin mahkeme kararını temyiz ettiği öğrenilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.