SON DAKİKA
Hava Durumu

Turkish Heritage Organization, Kırım'daki durumu masaya yatırdı

Turkish Heritage Organization, Kırım'daki durumu masaya yatırdı

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2020 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2020 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Turkish Heritage Organization, Kırım'daki durumu masaya yatırdı

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, ABD'li uzmanlara, Kırım'ın işgalden kurtarılması konusunu ilerletmek ve Kırım meselesini uluslararası gündemin öncelikleri arasında tutmak için oluşturulacak Kırım Platformu girişimini tanıttı.

ABD'nin başkenti Washington merkezli faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization, 15 Aralık 2020 tarihinde, "Kırım'da Son Gelişmeler: İnsan Hakları İhlalleri ve Kırım'ın Devam Eden Militarizasyonu" konulu internet semineri (webinar) gerçekleştirdi.

Çevrimiçi etkinliğe; Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Büyükelçi Philip T. Reeker, Kıdemli Araştırma Görevlisi, Brookings Enstitüsü Silah Kontrolü Programı Direktörü, eski ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Steven Pifer, uluslararası kuruluşlar, ABD'de akredite olan diplomatlar ve önde gelen ABD siyasi kurumlarının temsilcileri iştirak ettiler.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'IN DURUMU KONUŞULDU

Etkinlik sırasında Bakan Yardımcısı Ceppar, katılımcılara, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarmak için uluslararası çabaları birleştirmek ve Kırım konusunu uluslararası gündemin öncelikleri arasında tutmak amacıyla oluşturulacak Kırım Platformu girişimini tanıttı. Ayrıca Ceppar, Kırım'ın askerileştirilmesi ve yarımadadaki insan hakları ihlalleri sorununa odaklanarak katılımcıların dikkatini geçici olarak işgal edilen Kırım'daki son gelişmelere çekti.

RUSYA'NIN KIRIM'I ASKERİLEŞTİRMESİ SORUNU

Bakan Yardımcısı, Rusya'nın işgal altındaki yarımadada askeri potansiyelini artırmasının ve Azak-Kerç sularında sistematik seyir özgürlüğü ihlallerinin sadece Ukrayna için değil, Doğu Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in tamamı için bir tehdit olduğunu vurguladı. Ceppar, Kırım işgalinin başlangıcından bu yana Rusya'nın yarımadadaki asker sayısını iki katından fazla artırdığını kaydetti.

Bunun yanı sıra katılımcıları; Kırım'da işgalci Rus yönetiminin aktivistlere, gazetecilere, dini topluluklara yönelik baskısı, yasadışı gözaltılar ve Ukrayna vatandaşlarına zorla Rus vatandaşlığının dayatılması dahil olmak üzere yaptığı insan hakları ihlalleri konusunda bilgilendiren Emine Ceppar ayrıca, işgal altındaki Kırım'da bazı yabancı şirketler tarafından yapılan yasa dışı ticaret, işgalci yönetimin yarımadada Ukrayna'ya ait mülkiyete el koyması olaylarına değindi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.

Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.