SON DAKİKA
Hava Durumu

Sürgünde ölen Kırım Tatarları hakkında toplanan bilgiler EMRIP'e gönderildi

Sürgünde ölen Kırım Tatarlarının mezar bilgileri EMRIP ile paylaşıldı

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2020 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2020 19:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sürgünde ölen Kırım Tatarları hakkında toplanan bilgiler EMRIP'e gönderildi

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 1944 yılında Kırım’dan sürülen ve ana vatanlarından uzakta vefat eden Kırım Tatarlarının toprağa verildiği bölgelere ilişkin topladığı bilgileri, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halkların Hakları Konusunda Uzman Mekanizmasına (EMRIP) gönderdi. İlgili bilgiler  "Tören nesnelerinin ve insan kalıntılarının BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi uyarınca ülkesine geri gönderilmesi" konulu raporda kullanılacak.

Bilindiği üzere Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Mart ayın başında "Unutulmayan Kabirler" kampanyasını başlattığını bildirmişti. Kampanya çerçevesinde aktivistler, 1944 yılında Kırım’dan sürülen ve ana vatanlarından uzakta vefat eden Kırım Tatarlarının toprağa verildiği bölgelere ilişkin bilgileri topladı. Söz konusu bilgiler Kırım Tatar Kaynak Merkezinin BM Yerli Halkların Hakları Konusunda Uzman Mekanizmasına gönderdiği dosyalara eklendi.

Bununla birlikte Kırım Tatar Kaynak Merkezi hazırladığı belgede; Ukrayna, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Rusya Federasyonu ve Kazakistan devletlerine, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi ile işbirliği yaparak Yerli Halkların Hakları Bildirgesi’nin 12. maddesinin 2. fıkrası uyarınca bilgileri toplamaya, mezarların envanterini çıkarmaya, bir kayıt oluşturmaya, ilgili mezarlarının korunmasını sağlamaya ve sürgün edilen Kırım Tatarlarının kalıntılarının ana vatanları Kırım’a getirilmesi için bir mekanizma geliştirmeyi tavsiye etti.

Belgede ayrıca, sürgün edilen yerli halk Kırım Tatarların kalıntılarının, ana vatanlarına getirilme hakkının gerçekleşmesini engelleyen ana faktörlerden biri olan Kırım’ın geçici işgalini Yerli Halkların Hakları Bildirgesi’nin 2.,3.,4.,30. maddeleri uyarınca sonlandırması talep edildi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, daha çok bilginin toplanması için "Unutmaya Kabirler” kampanyasının devam edeceğini belirtti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.