SON DAKİKA
Hava Durumu

Sivil toplum kuruluşlarından Ukrayna'ya, Kırım'da kültürel mirasın korunması çağrısı

Ukrayna STK'larından işgal altındaki Kırım'da kültürel mirasın korunması için öneriler

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2020 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2020 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sivil toplum kuruluşlarından Ukrayna'ya, Kırım'da kültürel mirasın korunması çağrısı

Ukrayna’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Ukrayna yönetimine Rusya tarafından işgal edilen Kırım'daki kültürel mirasın korunmasına yönelik tavsiyelerde bulundu.

Kıyiv’de faaliyet gösteren Ukrayna Araştırmaları Enstitüsünde 12 Ekim 2020 tarihinde “İşgal altındaki Kırım ve Arkeolojik Miras” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantı sonunda katılımcılar, tavsiyelerin yer aldığı bir metin oluşturarak, Ukrayna yönetimine bunların iletilmesine karar verdi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN KIRIM'DA KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VURGUSU

Toplantı, Kırım İş ve Kültürel İşbirliği Merkezi, Euromaidan-Krım, Ukrayna Araştırmaları Enstitüsü, Tavriya İnsani Yardım Platformu, Bölgesel İnsan Hakları Merkezi ve Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü tarafından düzenlendi.

Toplantı sonunda alınan kararda sivil aktivistler, Ukrayna Bakanlar Kurulunu, Rusya’nın, Kırım'da bulunan kültürel varlıkların korunmasına ilişkin uluslararası hukuka uygunluğunun sürekli denetimi konusunda göreve davet etti. Aktivistler, Rusya’nın yarımadadaki kültürel varlıklara yönelik ihlallerinin belgelenmesi için sorumlu bir özel organ oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Bunun dışında toplantı katılımcıları, Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanlığından Kırım’da bulunan ve Ukrayna'ya ait olan kültürel varlıklar için ayrı bir kayıt oluşturulmasını ve Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığından işgalden sonra yok edilen veya Rusya’ya götürülen kültürel varlıkların listesinin tutulmasını istedi. Sivil aktivistler, Ukrayna Parlamentosuna da seslenerek, Ukrayna’nın Avrupa Kültür Varlıklarına Yönelik Suçlar Sözleşmesine katılma sürecini tamamlamak için gereken adımların atılmasını talep etti.

RUSYA KIRIM’IN KÜLTÜREL MİRASINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Bilindiği gibi, Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya yarımadadaki kültür mirası çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

İlgili haber: UKRAYNA İŞGAL EDİLEN KIRIM’DAKİ KÜLTÜR MİRASINI KORUMA OLANAKLARINI GENİŞLETİYOR

Rusya'nın ayrıca, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objelerini kendi adına UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için başvuru yapmaya hazırlandığı bildirilmişti.

İlgili haber: "RUSYA, KIRIM'DAKİ ANITLARI KENDİ ADINA UNESCO LİSTESİNE DAHİL ETMEYE ÇALIŞIYOR"

UNESCO RAPORU: “KIRIM’DAKİ DURUM KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da eğitim, bilim, kültür, bilgi yayma ve medyanın işleyişi alanlarındaki durum ile ilgili yeni raporunu yayımladı.  Raporda, işgal altındaki Kırım’da örgütün tüm yetki alanlarındaki durumun kötüleşmeye devam ettiği vurgulandı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.