SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Temyiz Mahkemesi, Amet Süleymanov'un serbest bırakılma talebini sağlık durumuna rağmen reddetti!

Rusya Temyiz Mahkemesi, siyasi mahkûm Amet Suleymanov'un serbest bırakılma talebini reddetti. Avukat Gemedji, mahkûmun hapishane koşullarıyla bağdaşmayan sağlık problemlerinin görmezden gelindiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Temyiz Mahkemesi, Amet Süleymanov'un serbest bırakılma talebini sağlık durumuna rağmen reddetti!

Rusya Temyiz Mahkemesi, iki hastalığı bulunan ve bunların hapis koşullarıyla bağdaşmadığı belirtilen siyasî mahkûm Amet Suleymanov'un serbest bırakılma talebini reddetti. Ukrinform'un haberine göre, Suleymanov'un avukatı Lilia Gemedji, bu bilgiyi Kırım Dayanışması'na bildirdi.

Gemedji, "Vladimir bölgesine bağlı Frunzenskiy Bölge Mahkemesi, Bahçesaray'da olan ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatarı Amet Süleymanov'un serbest bırakılma talebini, hapishane koşullarıyla bağdaşmayan iki hastalığı olmasına rağmen reddetti" dedi. Gemedji, "Savunmamızın bir diğer argümanı ise, müvekkilimin Vladimir'deki cezaevine nakledilmesinin ardından FSIN tarafından yasadışı olarak yapılan tıbbi değerlendirmelerin çelişkili nitelikte olduğu yönündeydi. Araştırma bölümünün verileri, kardiyolog gibi uzman doktorların yaptığı değerlendirmelerle, bu uzmanların imzaladığı genel sonuçlarla çelişiyordu" diye ekledi.

Gemedji, uzman doktorların yazdığı Uluslararası Hastalık Sınıflandırması (ICD) kodlarının, mahkûmun hapishanede kalamayacağı hastalıklarla tamamen örtüştüğünü vurguladı.Gemedji, "Amet Süleymanov'un tanı ve analizlerini içeren başka bir tıbbi raporu bağımsız bir uzman kuruluşuna gönderdik. Bu kuruluş, savunmanın Süleymanov'un serbest bırakılması gerektiği yönündeki argümanlarını doğruladı. Ancak mahkeme bunu görmezden geldi" diye belirtti.

Gemedji, savunmanın ilk derece mahkemesinde tıbbi rapor hazırlayan doktorların ve bağımsız bir inceleme yapan adli tıp uzmanının ifadesine başvurma talebinin de reddedildiğini kaydetti.

Savunma, Rus mahkemesinin kararına itiraz etmek ve FSIN'in yasadışı tıbbi raporunu idari olarak iptal ettirmek için temyiz başvurusunda bulunmayı planlıyor.

Gemedji'ye göre, Süleymanov'un sağlık durumu gözaltına alındığından beri önemli ölçüde kötüleşti. Yeni bir hastalığı, hipertansif retina anjiyopatisi ortaya çıktı. Gemedji, "Bu, sürekli yüksek tansiyonun görme üzerinde değişikliklere neden olduğunu gösteriyor. Uzun süre okuyamıyor, yazamıyor, sürekli gözleri yaşarıyor. Uykudan sonra burnunda pıhtılaşmış kan ve yastığında kan buluyor. Yeterli tıbbi muayene yapılmıyor ve sadece semptomları hafifletici ilaçlar veriliyor" açıklamasını yaptı.

Kardiyolog ve romatolog gibi uzman kadroların eksikliği nedeniyle, daha önce kardiyolog tarafından önerilen bitsilin tedavisi uygulanmıyor. Bu tedaviyi ömür boyu alması gereken siyasi mahkûm, gerektiğinde kendi tansiyonunu ölçme ve kendi kendine kontrol günlüğüne veri girme imkanına sahip değil. Artrit nedeniyle yürüyüşe çıkarılmıyor.

Avukat Gemedji, "Bu yaklaşım, Suleymanov'un yaşam süresini önemli ölçüde kısaltıyor. Şu anda beş yıla kadar yaşayabilir, ancak yaşam kalitesinin kötüleşmesiyle bu süre çok daha kısa olabilir. Amacımız, Amet'in serbest bırakılmasını sağlamak. Bunun, çok geç olmadan gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA BASKI: ÜÇÜNCÜ BAHÇESARAY GRUBU

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 11 Mart 2020 tarihinde Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde yasa dışı arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi yasa dışı alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Süleymanov ve Rüstem Seytmemetov, Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve kalp hastası Amet Suleymanov hakkında da ev hapsi kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.