SON DAKİKA
Hava Durumu

"Rusya, Kırım Tatar halkının liderlerinin itibarını zedelemeye çalışıyor"

Avukat Nikolay Polozov: Rusya, Kırım Tatarlarının liderlerinin itibarını zedelemeye çalışıyor

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2020 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Rusya, Kırım Tatar halkının liderlerinin itibarını zedelemeye çalışıyor"

İşgalci mahkemelerde Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu savunan avukat Nikolay Polozov, Rusya Federasyonu tarafından Kırım Tatar halkının liderlerine karşı açılan davaların asıl amacının, uluslararası toplumda bu kişiler hakkında kötü imaj oluşturmak olduğunu kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığınca 5 Ekim 2020 tarihinde Kıyiv’de düzenlenen Rus işgalcilerin Kırım Tatar liderlerine yönelik siyasi zulmü konulu çevrimiçi basın konferansında konuşan Polozov, Rusya’nın Kırım Tatar liderlerine dava açarak onların itibarını zedelemeyi amaçladığını belirtti. 

"BU KARARLARI, MANİPÜLASYON ARACI OLARAK KULLANIYORLAR"

Avukat, "Kırım Tatar liderlere yönelik cezai kovuşturmanın amaçlarından biri; Rus mahkemelerin aldığı kararları, uluslararası toplumda Kırım Tatar liderlerin gerçek gaye ve hedefleri hakkında bir fikir oluşturmak için dış platformlarda bir manipülasyon aracı olarak kullanmaktır." diye kaydetti.

"İNSANLAR, FİKİRLERİNİ İFADE ETTİKLERİ İÇİN KOVUŞTURULUYORLAR"

Kırım Tatar liderlere karşı açılan sözde davalarda, Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü ihlal etme çağrıları ile ilgili Rus mevzuatı için yeni olan yasaların kullanıldığını belirten Polozov, "Aslında insanlar, kendi fikirlerini söyledikleri, Rusya Federasyonu’nun işgal altındaki Kırım’daki faaliyetleri ve Ukrayna vatandaşlarına yönelik eylemleri ile ilgili tutumlarını belirttikleri için kovuşturuluyorlar." diye vurguladı.

İşgalcilerin Kırım’ın işgalinden hemen sonra, Kırım Tatar liderleri hakkında soruşturma başlattığını ancak bu soruşturmaların uzun süre boyunca askıda kaldığını anlatan avukat, "Öte yandan bu sene, neredeyse aynı gün üç farklı soruşturma görevlisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Refat Çubarov ve Lenur İslamov hakkındaki soruşturmaları yeniden başlattı. Bunlar hızlandırılmış bir şekilde yapıldı ve davalar mahkemeye gönderildi." değerlendirmesinde bulundu.

İŞGALCİLERDEN KIRIMOĞLU HAKKINDA DÜZMECE SUÇLAMALAR

Rus işgali altında bulunan Kırım’da sözde Soruşturma Komitesinin nisan ayında, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Bahçesaray’daki evine sözde mahkeme celbi gönderdiği bildirilmişti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı bir şekilde faaliyet yürüten Moskova kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na yöneltilen sözde suçlamaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Sözde Soruşturma Komitesinin, Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’na 8 Nisan 2020 tarihinde sözde mahkeme celbi göndererek, “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması”ve“Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek”suçlarıyla itham etmişti. İşgalciler, bu sözde ithamlara ilişkin iki dava dosyasının ayrıntılarını yayımladı. Yayımlanan belgede, Kırımoğlu’nun, Mayıs 2014’te güya Armyansk (Armanpazarı) kontrol noktasında “Rusya’nın devlet sınırını geçtiği” ileri sürüldü. Bir diğer suçlamanın ise oğlu Hayser Cemiloğlu’nun davasıyla bağlantılı olduğu öğrenildi.

Barışçıl eylemleri ve insan hakları mücadelesiyle dünya kamuoyunun takdirini kazanmış olan Kırımoğlu hakkındaki sözde suçlamaların, işgale karşı gerçekleştirilmesi planlanan Kırım Yürüyüşü duyurusunun ardından gelmesi dikkat çekmişti.

İlgili haber: AVUKAT POLOZOV: İŞGALCİLER, REFAT ÇUBAROV'UN İFADE VERMESİNİ İSTEMİYOR

Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de Uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna anakarasından Kırım’a gelişinde, işgalcilerin oluşturduğu “Armyansk (Armanpazarı) kontrol noktasından” belge göstermeksizin girmesini sözde “Rusya devlet sınırını” ihlal ettiğini” ileri sürmektedir. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.

SÖZDE SORUŞTURMA KOMİTESİNDEN KTMM BAŞKANINA SUÇLAMA

Sözde Soruşturma Komitesi 31 Mart 2020 tarihinde, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’a “suçlama” yöneltti.

İlgili haber: KIRIMOĞLU DAVASI: KIRIMOĞLU'NUN ALEYHİNDE AÇILAN DAVA ADALETSİZLİKTİR

İşgalci yönetimin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, “Çubarov, Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçlanıyor.” ifadelerine yer verildi.

Sözde Soruşturma Komitesi, Refat Çubarov’un 25 Şubat 2014 tarihinde yardımcısı olan Ahtem Çiygöz’e, Kırım Parlamentosu binası önünde “toplu kargaşayı organize etme talimatı” verdiğini ileri sürdü.

İşgalciler, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a; Rusya Ceza Kanunu’nun 212. maddesinin 1. fıkrası (şiddet içeren toplu kargaşa organize etmek), 280. maddesinin 1. fıkrası (Rusya’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmeye amaçlayan eylemlere çağrı) ve 280.1. maddesinin 2. fıkrası (Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunma çağrıları) çerçevesinde sözde suçlama yöneltti.

İŞGALCİLER LENUR İSLAMOV’A KARŞI DAVA AÇTI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü, Ekim 2015’te Lenur İslamov hakkında soruşturma başlatmıştı. Ayrıca işgalciler, İslamov’u Rusya’daki aranan suçlular listesine dahil etmişti.

İşgalciler İslamov’u, güya “yasa dışı silahlı grubu organize etmek, sabotaj faaliyetlerinde bulunmak ve Rusya toprak bütünlüğünü ihlal etmeye yönelik kamuya açık açıklamalarda bulunmakla” suçluyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.