SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ruslar, Kırım'da UNESCO dünya miras listesine giren anıtı yok etti!

Rus arkeologlar, Kırım'daki Hersones Tavriçeskiy'i yıkıp yerine açık hava tiyatrosu inşa etti. Orijinal yapılar yok edilerek eserler Rusya'ya götürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ruslar, Kırım'da UNESCO dünya miras listesine giren anıtı yok etti!

İşgalciler tarafından görevlendirilmiş Rus arkeologlar, Kırım'daki dünyaca üne sahip olan Hersones Tavriçeskiy anıtını tamamen yok etti. Kazıların yapıldığı alana yeni bir açık hava tiyatrosu inşa edildi. Yıkım sırasında ele geçirilen bazı arkeolojik buluntular Rus müzelerine götürüldü.

İşgalciler tarafından uygulanan yıkım, Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsünün kıdemli araştırmacısı Evelina Kravçenko tarafından Kırım Platformu 3. Uzman Ağı Uluslararası Forumu'nda bildirildi. Kravçenko, işgalcilerin orijinal yapıları yeni binalarla değiştirerek; orijinalliklerini yok ettiğini aktardı.

театр античний

Kravçenko, "Şu anda Kırım'daki anıtlar listesinde dünyaya kabul ettirebildiğimiz, dünya çapında öneme sahip tek anıt olan Hersones Tavriçeskiy ile ilgili olumsuz süreçler yaşanıyor." açıklamasını yaptı.

2015-2016'da işgalciler, kuleler, duvarlar ve sütunlar gibi yüzeydeki arkeolojik kalıntıları çitle çevirdi. Daha sonra, orijinal yapıya yaklaşık bir ton yük bindiren antik kalenin bulunduğu yere açık hava tiyatrosu inşa edildi. Bulunan eserlerin çoğu Rusya'daki müzelere götürüldü. Bunların arasında freskler, tabaklar, ev eşyaları ve ikonlar yer alıyor.

артефакти античності

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsünün kıdemli araştırmacısı Evelina Kravçenko işgalcilerin bu süreçte yaptığı hataları açıklarken, "Ruslar bu alandaki jeolojik durum hakkında hiçbir şey bilmiyorlardı, bu yüzden sıradan ekskavatörlerle bölgedeki toprağı çıkarmaya başladılar. Bir şekilde orada eski bir kaynak buldular, bu yüzden her yer sular altında kaldı." ifadelerini kullandı.

İşgalciler bu süreçte arkeolojik kalıntıların bulunduğu yere yeni bir şehir inşa etti. Bölgede bulunan arkeolojik bir park eski buluntuları kapsarken, kazılan birkaç alan yavaş yavaş başka yerlere taşınıp yeniden inşa edildi. İşgalciler yerleşimin bulunduğu yere, Moskova Patrikhanesine bağlı ve onun tarafından kutsanmış olan St. Vladimir Katedrali'ni inşa ettiler.

ANITIN TARİHİ NEDİR?

Hersones Tavriçeskiy, Kırım topraklarında eski bir Yunan yerleşim yeridir. MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'dan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. Kurulan bu şehir bölgenin önemli bir siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi haline geldi.

1827 yılı Hersones Tavriyskıy resmi arkeolojik kazıların başlangıç ​​tarihi olarak kabul ediliyor. O zamanki Karadeniz Filosu ve limanları Başkomutanının emriyle burada Hıristiyan kiliseleri arandı. Çalışma, Karadeniz Filosu'ndan bir deniz subayı olan Teğmen Kruse tarafından yönetildi. Daha sonra üç tapınak, sarnıç ve şehrin su kaynağının kalıntılarını buldular.

Kırım Savaşı sırasında Fransız birlikleri tarafından tahrip edilen ve yağmalanan antik yerleşimin merkezinde 1850 yılında küçük bir Aziz Volodımır manastırı kuruldu. Fransızlar, Hersones Tavriçeskiy'in kalıntıları üzerine topçu bataryaları kurdular ve buradan Rus tahkimatlarına ateş açtılar. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.