SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus yağması: Kırım'da Camala dahil 110 gerçek ve tüzel kişinin mülküne el konulacak

İşgalci yönetim, Kırım'da sözde kamulaştırma adı altında başta Kırım Tatarları olmak üzere çok sayıda Ukrayna vatandaşının mülküne el koymayı sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2024 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus yağması: Kırım'da Camala dahil 110 gerçek ve tüzel kişinin mülküne el konulacak

Rusya'nın 2014 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Kırım'da, işgal yetkililerinin “mal varlıklarının kamulaştırılması” adını verdikleri uygulama kapsamında, “Rusya'ya karşı dostane olmayan eylemlerde bulunan” 110 Ukraynalı gerçek ve tüzel kişinin daha mal varlıklarına el konulması planlanıyor.

Listede 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'ya birinciliği getiren Kırım Tatar kökenli Ukraynalı şarkıcı Camala (Jamala) da yer alıyor.

İşgalci Rusya'nın Kırım'daki sözde parlamentosunun başkanı olan Vladimir Konstantinov, konuya ilişkin olarak 8 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, "Kamulaştırılan mülkler listesine Kıyiv rejimini ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini destekleyen 110 kişiye ait yeni mülklerin eklenmesi planlanıyor. Bu kişiler arasında, hakkında ceza davası açılan şarkıcı Camala olarak bilinen Suzan Jamaladinova da var." dedi.

"İŞLEMLERİN YASAL BİR DAYANAĞI YOKTUR"

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, geçmişte yaşanan benzer olaylar üzerine Temmuz 2023'te yaptığı açıklamada, Ukrayna makamlarının kamulaştırma adı verilen söz konusu uygulamayı tanımadığı belirtilmişti.

Söz konusu açıklamada, "Ukrayna işletmelerinin ve Ukrayna vatandaşlarının mülklerinin ‘kamulaştırılması’ veya bu tür yasadışı eylemlerin bir sonucu olarak yapılan; hak sahiplerinin mülklerine el konulmasıyla ilgili işlemlerin yasal bir dayanağı yoktur ve işgalden sonra tanınmayacaktır. Benzer şekilde, Rusya Federasyonu vatandaşlarını, işgal yönetimlerini veya Rus işletmelerini içeren işlemler de geçerli olmayacaktır.” ifadelerine yer verilmişti.

Açıklamada ayrıca, işgalci yönetimin uygulamalarından etkilenen mülk sahiplerinin haklarının, bu mülklerin iadesi veya mülk sahiplerine Rusya'dan tazmin edilecek tazminatın ödenmesi şeklinde geri verileceği vurgulanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.