SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus savcıdan 4 Kırım Tatarı için toplamda 66 hapis cezası talebi

Rus savcıdan 4 Kırım Tatarı için toplamda 66 hapis cezası talebi

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2021 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus savcıdan 4 Kırım Tatarı için toplamda 66 hapis cezası talebi

İşgalcilerce Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davasında yargılanan Üçüncü Bahçesaray Grubu'nun davası, dün Güney Askeri Bölge Mahkemesinde görüldü. Duruşmada, Rus savcı, 4 Kırım Tatar siyasi tutsak için talep ettiği "cezayı" açıkladı.

Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesinde, 20 Ekim 2021 tarihinde sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Rüstem Seitmemetov ve Amet Süleymanov’un (Üçüncü Bahçesaray Grubu) davası görüldü. Savcı, mahkemenin, 4 Kırım Tatarını Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesi (terör örgütü organize etmek ve faaliyetlerine katılmak) uyarınca suçlu bulmasını talep ederek siyasi tutsaklar için şu "cezaları" talep etti:

Seytumer Seytumerov için 20 yıl hapis cezası ve 2 yıl denetimli serbestlik cezası;

Osman Seytumerov için 17 yıl hapis cezası ve 1,5 yıl denetimli serbestlik cezası;

Rüstem Seitmemetov için 16 yıl hapis cezası ve bir yıl denetimli serbestlik cezası;

Amet Süleymanov için 13 yıl hapis cezası ve bir yıl denetimli serbestlik cezası.

SİYASİ TUTSAKLAR ASIRLAR BOYU SÜREN RUS ZÜLMUNE DİKKAT ÇEKTİ

Duruşma sırasında Kırım Tatar siyasi tutsakları “1783”, “1944”, “2014” yazılı pankartları açtı. Bilindiği gibi, 1783 yılında Kırım Rusya tarafından ilk kez işgal edildi, 1944 yılında Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti, 2014 yılında ise Rusya Kırım’ı ikinci kez işgal etti.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARININ EVLERİNE BASKIN

Bilindiği gibi, 11 Mart 2020 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Suleymanov ve Rüstem Seytmemetov Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve biri hakkında da ev hapsi kararı aldı.

Kasım 2020’de, siyasi tutsaklar Osman Seytumerov, Seytumer Seytumerov ve Rüstem Seytmemetov’un  işgal altındaki Akmescit’te bulundukları tutukevinden yasa dışı bir şekilde Rusya’ya sevk edildiği öğrenilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.