SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesi, iki Kırım Tatar siyasi tutsak hakkında aldığı kararı açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2022 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2022 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesi, iki Kırım Tatar siyasi tutsak hakkında aldığı kararı açıkladı

Rus mahkemesi, işgal altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Zekirya Muratov ve Vadim Bektemirov hakkında aldığı kararı açıkladı.

Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesi, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Vadim Bektemirov ve Zekirya Muratov hakkında hakkında alınan kararı açıkladı. Mahkeme, Vadim Bektemirov hakkında 11 yıl hapis cezası, 65 yaşındaki Zekirya Muratov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı aldı.

65 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Zekirya Muratov’un kalp ve yüksek tansiyon hastalığı bulunuyor. Tutukevinde alıkonulurken Muratov’un sağlık durumu gitgide kötüleşiyor. Avukat Emine Avamileva, mahkemeden sonra yaptığı açıklamada söz konusu acımasız mahkeme kararının, Muratov için "ömür boyu hapis cezası" anlamına geldiğini vurguladı.

TOPLU BASKINLAR SONUCU 7 KİŞİ ALIKONULDU

İşgalci güçler, 7 Temmuz 2020 tarihinde sabah erken saatlerde bir dizi eve baskın düzenledi. Baskınlar sonucu 7 kişi alıkonuldu. FSB, baskın sırasında evinde bulunamayan Dilaver Memetov hakkında arama emri çıkardı. Ertesi gün işgalci mahkeme, görme engelli Aleksandr Sizikov hakkında ev hapsi ve 6 Kırım Tatarı Alim Sufyanov, Seyran Hayretdinov, Zekeriya Muratov, İsmet İbragimov, Vadim Bektimirov ve Emil Ziyadinov hakkında tutukluluk kararı aldı. İşgalciler, Kırım Tatarlarını Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. ve 2. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle ve örgütün faaliyetlerine katılmakla suçluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.