SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgalciler, Leniye Umerova'nın belgelerine el koydu!

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Leniye Umerova'nın belgelerine el koydu.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2023 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2023 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgalciler, Leniye Umerova'nın belgelerine el koydu!

Kırım Dayanışması, yaklaşık 6 aydır Rusya'da tutuklu bulunan 25 yaşındaki Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın evraklarına Kuzey Osetya Cumhuriyeti Federal Güvenlik Servisi tarafından el konulduğunu bildirdi.

İŞGALCİLER, UMEROVA’NIN BELGELERİNE EL KOYDU

Leniye Umerova’nın babası Rezvan Umerov, Rusya’ya bağlı Vladikavkaz şehrinin bölge savcısı Vadim Pliyev’e çağrıda bulundu. Umerov, gözaltı merkezinde alıkonulan kızının kimlik bilgilerini doğrulayan belgelere el konup konulmadığını sordu. Buna cevaben işgalci Rus yetkililerinin, Leniye’nin belgelerine el koyduğu ortaya çıktı.

İŞGALCİ RUSLAR, SÖZDE KURAL İHLALİ YAPTIĞI İÇİN ALIKOYDU

Leniye Umerova, Aralık 2022 tarihinde babasının kanser hastalığı için Kıyiv’den Kırım’a gitmek zorunda kaldığı sırada, işgalci Ruslar tarafından sözde kural ihlali nedeniyle alıkonuldu.

AZİZ UMEROV, LENİYE UMEROVA HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Kırım Tatar kadının kardeşi Aziz Umerov, Leniye’nin üç aydan fazla bir süredir yabancı uyruklu gözaltı merkezinde kaldığını ifade etti. Aziz Umerov, 13 Mart 2023 tarihinde alınan kararla Leniye’nin serbest bırakıldığını ifade etti. Aziz Umerov, "Avukatlarını aramasına, akrabalarıyla görüşmesine fırsat verilmedi. Hemen ardından sivil giyimli kişilerin bulunduğu bir otomobil yanına gelerek başına çuval geçirip bilinmeyen bir yöne doğru götürüldü ve sokağa atıldı" dedi.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Kırım İnsan Hakları Grubunun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart’a kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırı geçme kuralları ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısı önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran kadına “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutukluluk cezası kararı çıkardı.

Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.