SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal Rus esaretinden kurtuldu! Kırımoğlu: Allah’a şükür onu görebildim

Rus işgal güçleri tarafından 2021 yılında yasa dışı olarak alıkonulan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, gerçekleşen esir takası neticesinde Ukrayna'ya geldi. Celal'i karşılamaya gelen Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Ben artık onu göremeyeceğimi düşünüyordum." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal Rus esaretinden kurtuldu! Kırımoğlu: Allah’a şükür onu görebildim

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal serbest bırakıldı.

Ukrayna ile Rusya arasında 28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen esir takası sonucu, aralarında KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in de bulunduğu 10 Ukrayna vatandaşı, Kıyiv'e geldi.

Nariman Celal'i, Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov karşıladı.

"NARİMAN VATANSEVER BİR İNSAN VE GERÇEK HALK KAHRAMANIDIR"

Nariman Celal’in serbest bırakılmasıyla ilgili ilk bilginin paylaşıldığı andan itibaren çok sayıda kişinin kendisine ulaştığını belirten Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Başta Türkiye ve ABD olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden insanlar arayıp mutluluklarını paylaşıyorlar. Bu bütün Kırım Tatar halkı için büyük bir mutluluktur çünkü Nariman vatansever bir insan ve gerçek halk kahramanıdır." dedi.

Nariman Celal’in Kıyiv’de Kırım Platformu Zirvesi’ne katıldıktan sonra işgal altındaki Kırım’a dönüşünün akabinde alıkonulduğunu anımsatan Kırımoğlu, "Nariman zirveden döndükten sonra alıkonulacağından yüzde 90 emindi." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE MÜZAKERE SÜRECİNE DAHİL OLDU

"İlk olarak, Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve ekibine içtenlikle teşekkür etmek istiyorum."  diyen efsanevî lider, "Onların ne kadar büyük bir iş yaptığını ve yapmaya devam edeceğini biliyorum." ifadelerini kullandı.

Rusların takas listesinden sürekli olarak Kırım Tatarlarını çıkardığını belirten Kırımoğlu, Nariman Celal'in hürriyetine kavuşma sürecini şu sözlerle anlattı:

Artık pek beklentimiz yoktu ama isimleri listeye yazdık, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konuştuk. Bugün Andriy Yermak ve Rüstem Umerov Türkiye’den beni aradı, müzakere sürecini onlar yürüttü. Ancak bu büyük bir ekip, birçok insanın çabasının sonucu. Allah’a çok şükür bu sonucu elde ettik.

Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Nariman Celal’e verilen hapis cezasını göz önünde bulundurunca ben artık onu göremeyeceğimi düşünüyordum. Biliyorsunuz 80 yaşındayım ama Allah’a şükür onu görebildim." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.