SON DAKİKA
Hava Durumu

Milletvekili Rüstem Umerov: Türkiye'nin Karadeniz stratejisini gündemde tutması gerekiyor

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde yapılan görüşmede, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Umerov, gündemlerindeki en önemli konunun Kırım Platformu konusu olduğunu belirtti. Ukrayna Milletvekili Umerov, Kırım'ın işgali nedeniyle Karadeniz bölgesinde büyük sorun olduğunu belirterek, "Bugün Kırım, yarın başka bir bölge olabilir. Dolayısıyla Türkiye'nin Karadeniz stratejisini gündemde tutması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2021 22:26
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Milletvekili Rüstem Umerov: Türkiye'nin Karadeniz stratejisini gündemde tutması gerekiyor

Esma Kasar / QHA-Ankara

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde yapılan görüşmede, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Umerov, gündemlerindeki en önemli konunun Kırım Platformu konusu olduğunu belirtti. Ukrayna Milletvekili Umerov, Kırım'ın işgali nedeniyle Karadeniz bölgesinde büyük sorun olduğunu belirterek, "Bugün Kırım, yarın başka bir bölge olabilir. Dolayısıyla Türkiye'nin Karadeniz stratejisini gündemde tutması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, basın mensupları ile bir araya geldi. Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde bugün yapılan görüşmede Rüstem Umerov, Ukrayna-Türkiye ilişkileri, Kırım Platformu, Ukrayna-ABD ilişkileri, Ukraynalı siyasi tutsaklar ve iç sığınmacılar ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

https://www.youtube.com/watch?v=qUcjIUu6dlA

"TÜRKİYE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ HER ZAMAN DESTEKLEDİ"

Türkiye'nin 29 yıldır Ukrayna'nın yanında olduğunu ve istikrarlı bir politika izlediğini ifade eden Umerov, "Kendi açımızdan Türkiye'nin Karadeniz güvenliği konusunda stratejik ortak olmasını istiyoruz. Türkiye toprak bütünlüğümüzü her zaman destekledi. Hatta bu konuda Birleşmiş Milletler'in sunmuş olduğu evraklarda kendisi co-author olarak, yani aktif rol aldı." dedi.

UMEROV: BUGÜN KIRIM, YARIN BAŞKA BİR BÖLGE OLABİLİR

Kırım'ın işgali nedeniyle Karadeniz bölgesinde büyük problem olduğunu vurgulayan Umerov, "Karadeniz'de büyük bir problem var. Bugün Kırım, yarın başka bir bölge olabilir. Dolayısıyla Türkiye'nin Karadeniz stratejisini gündemde tutması gerekiyor. Bu konuda kendi tarafımızdan biz gereken bilgileri paylaşıyoruz. Kırım ve Ukrayna konusunu güncel tutmak için çaba sarfediyoruz." diye kaydetti.

2021 yılında da Türkiye-Ukrayna arasında üst düzey ziyaretlerin planlandığını kaydeden Umerov, "Türkiye ile ilişkilerimiz sadece Kırım Tatar Türkleri olarak soydaş ilişkileri ya da komşu ilişkileri değil, Türkiye stratejik ortağımızdır. İlişkilerimiz iyi bir seviyede ve daha da gelişecek." dedi.

Şu an gündemindeki konunun, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması için uluslararası çabaları birleştirmeyi amaçlayan Kırım Platformu konusu olduğunu ifade eden Milletvekili Umerov, Kırım Platformu'nun 4 boyutu olduğunu kaydederek, birinci boyutun Cumhurbaşkanları, Başbakanlar seviyesi, ikinci boyutun hükumetler arası, dışişleri bakanları düzeyi, üçüncü boyutun parlamentolar arası boyut, dördüncü boyutun da uzmanlar seviyesi olduğunu kaydetti.

UKRAYNA MİLLETVEKİLLERİ TÜRKİYE'YE ZİYARET GERÇEKLEŞTİRECEK

Kırım Platformu konusunu Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı olarak Türk mevkidaşı, Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş'le de birkaç ay önce yaptığı görüşme sırasında ele aldıklarını ifade eden Umerov, "Türk mevkidaşım her konuda destek vereceğini bildirdi." dedi.

Ayrıca, şubat ayında Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu milletvekilleri olarak Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceklerini kaydeden Umerov, ziyaret sırasında Kırım Platformu girişiminin içeriğini anlatacaklarını belirtti.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN KIRIM ZİRVESİ'NE KATILACAK

Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de 23 Ağustos 2021 tarihinde yapılacağı açıklanan Kırım Platformu Zirvesine katılacağını kaydeden Umerov, "Şu an odaklandığımız birkaç tane konu var. Birinci konu siyasi tutsaklarımız. İkinci konu yaptırımlar ve üçüncü konu Azak Denizi ve Karadeniz'deki güvenlik konusu. İçeriği hala doldurmaya çalışıyoruz, çünkü yeni başladık bu inisiyatiflere ama verimli olacağımızı biliyoruz. Hatta bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Zelenskıy konuştular. Kendisi Kırım Zirvesi'ni ziyaret edeceklerini bildirdiler." şeklinde konuştu.

SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN YARDIMCI OLAN TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ

Rus esaretinde bulunan Ukraynalı siyasi tutsakların serbest bırakılması için yapılan müzakerelerde yardımları için Türkiye'ye teşekkürlerini bildiren Umerov, şöyle konuştu:

"Siyasi tutsaklarımızın serbest bırakılması için devlet olarak müzakerelerde bize yardımcı olduğu için Türkiye Cumhuriyeti'ne her zaman minnettarız. Şu an 130'u aşkın siyasi tutsağımız var. 200'den fazla çocuk babasız kaldı, babaları hapishanelerde. Tabii Türkiye'ye arz ettik bunu. Bu konuda Rusya Federasyonu'na ek kanalları kullanarak siyasi tutsakların serbest bırakılmasını arz etmiştik. Bu konuda Türkiye sağolsun destek veriyor. İçerik konusunda bilgi veremem ama Türkiye aktif şekilde bunu masada (Rusya Federasyonu ile) konuşuyor ve bize destek veriyor."

İÇ SIĞINMACILAR İÇİN KONUT PROJESİ TOPRAK MESELESİNE BAĞLI

Rus baskısı nedeniyle Kırım'ı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarları için Türkiye Cumhuriyeti'nin inşa edeceği bin konut projesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Umerov, "Türkiye ile bir formül konuşmuştuk. Bu zamana kadar topraklar bulunamamıştı. Prosedürel sıkıntılarımız vardı. Ama Sayın Cumhurbaşkanı Zelenskıy bu sorunların en yakın zamanda çözüleceğini taahhüt etti. Dolayısıyla konut projesi toprak meselesine bağlı. Toprak meselesi çözülür çözülmez Türkiye Cumhuriyeti ilk aşamada bize 500 konut taahhütünü vermişti. Kendi tarafımızdan konutların nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin detayları kendi hükumetlerimizle konuşuyoruz." dedi.

ABD-Ukrayna ilişkileri ile ilgili de değerlendirmede bulunan Milletvekili Rüstem Umerov, "ABD, Ukrayna'nın stratejik ortağı. Bu zamana kadar yanılmıyorsam son yedi sene içinde 2,2 milyar doları aşkın yardım yaptı. Siyasi olarak bir sıkıntımız yok… Yeni ABD Başkanı, 6 kere Ukrayna'yı ziyaret etmiştir. Bu zamana kadar hiçbir ABD Başkanı Ukrayna'yı bu kadar iyi anlamıyordu. Çünkü Obama zamanında Ukrayna onun gündemindeydi. Ve Dışişleri Bakanlığına da Ukrayna konusunda bilgisi olan isimler atanacak. Stratejik ortaklığımız devam edecek. (Ukrayna'nın) Toprak bütünlüğü konusunda istikrarlılar, ilhakları tanımıyorlar. Siyasi tutsaklar konusunu yeni müzakere etmeye başladık çünkü dediğim gibi burada aktif rolü daha çok Türkiye alıyordu. Şimdi ABD'ye de bu konuda bize yardımcı olmaları için arz ediyoruz." şeklinde konuştu.

ABD KONGRESİNDE KIRIM PLATFORMU İLE İLGİLİ TOPLANTI YAPILACAK

Önümüzdeki aylarda ABD Kongresinde Kırım Platformu ile ilgili toplantı yapılacağını bildiren Umerov, "Şubat ya da mart ayında bir ziyaret gerçekleştireceğiz, Kongrede Kırım Platformu ile ilgili bir toplantı gerçekleştirilecek. Azak Denizi ve Karadeniz güvenliği konusunda, Ukrayna donanmasına destek konusunda görüşmeler yapıyoruz, işbirliklerimiz olacak. Yani Ukrayna-ABD ilişkileri istikrarlı şekilde devam edecek. Ukrayna gündemde bunu biliyorum." dedi.

Son olarak Rusya'nın Açık semalar anlaşmasından çıkma sürecini başlatma kararını değerlendiren Umerov, "Rusya neyi anons ediyorsa onu yapacağı anlamına gelmez. Bunu iyi anlamak lazım. Onu yapıyorsa arka taraftan başka bir şeyler düşünüyordur. Dolayısıyla bu arka tarafları iyi analiz etmemiz lazım. Ne isteyecek? Çünkü bir şey sunarken ardından 10 tane şey ister. Bu oyunu anlamak için iyi analiz etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.