SON DAKİKA
Hava Durumu

Mezentseva: Ukrayna heyeti, AKPM’deki Rus lobisini mağlup etti

Ukrayna, Rus lobisinin Kırım Tatarlarına dair karara eklemek istediği değişikliklere karşı çıktı

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2021 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2021 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mezentseva: Ukrayna heyeti, AKPM’deki Rus lobisini mağlup etti

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) yaz dönemi genel kurul çalışmaları çerçevesinde, Rusya’nın Kırım’ı işgali bağlamında Kırım Tatarlarının durumuna dair kapsamlı bir kararın oylanması planlanıyor. Ukrayna Milletvekili, AKPM Ukrayna Heyeti Başkanı Mariya Mezentseva, Rus lobisinin çabalarına rağmen Ukrayna heyetinin, ilgili karara büyük önem taşıyan değişiklikleri eklemeyi başardığını anlattı.

Ukrayna Milletvekili, AKPM Ukrayna Heyeti Başkanı Mariya Mezentseva, Rus işgali altında bulunan Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının haklarının korunmasına ilişkin "Kırım Tatarlarının Durumu" başlıklı kararın, AKPM’nin gündemine dahil edilmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Ukrinform haber ajansına konuşan Mezentseva, "Yaz dönemi oturumunda henüz oylamalar başlamadı fakat biz büyük bir zafer kazandığımızı söyleyebiliriz. ‘Kırım Tatarlarının Durumu’ adlı kararın yaz oturumunun gündeminde olması büyük bir zaferdir." dedi.

RUS LOBİSİNİN ÖNERDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER KARARA DAHİL EDİLMEDİ

Ukrayna heyetinin nisan mayıs ayları boyunca, Rus lobisi tarafından hazırlanan ve Kırım Tatarlarının haklarını korumaya yönelik belgenin içeriğini baltalamaya amaçlayan değişikliklerin karara dahil edilmemesi için mücadele ettiğini belirten Mezentseva, "Rus lobisini mağlup ettik." diye kaydetti. Ukrayna’nın teklif ettiği değişikliklerin oylama sırasında destekleneceği konusunda emin olduğunu ifade eden Ukrayna Milletvekili Mezentseva, "Karar metnine büyük değer veriyoruz ve saygı duyuyoruz." şeklinde konuştu.

“KIRIM’DA KIRIM TATARLARINA RUS IRK AYRIMCILIĞI” BAŞLIKLI KARAR

Daha önce, Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin münazara ve oylamanın 23 Haziran günü yapılacağı bildirilmişti. Etkinlikte; İzlanda Korsan Partisi ve AKPM Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller Grubu temsilcisi Thorhildur Sunna Aevarsdottir (İzlanda, SOC) “Kırım’da Kırım Tatarlarına Rus Irk Ayrımcılığı” başlıklı rapor sunacak. Karar tasarısında, “Ukrayna’nın bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehrinin Rusya tarafından işgali 2014 yılının başından beri devam ediyor ve Kırım Tatarları ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldı.” ifadesine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.