SON DAKİKA
Hava Durumu

Mevlüt Çavuşoğlu: Başkan Zelenskıy'ı ve Ukrayna'yı Kırım Platformu girişiminden dolayı tebrik ediyoruz

Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması amacıyla oluşturulan Kırım Platformu’nun açılış zirvesine katıldı. QHA'nın sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Kırım Platformunu, Kırım'ın ve Kırım Tatarlarının haklarının savunulması, Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünü savunması konusunda çok önemli bir rol üstleneceğine inandığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2021 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2021 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mevlüt Çavuşoğlu: Başkan Zelenskıy'ı ve Ukrayna'yı Kırım Platformu girişiminden dolayı tebrik ediyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması amacıyla oluşturulan Kırım Platformu’nun açılış zirvesine katıldı. Zirve öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Kırım Platformu'nun, Kırım'ın ve Kırım Tatarlarının haklarının savunulması, Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünü sağlaması konusunda çok önemli bir rol üstleneceğine inandığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için Ukrayna tarafından oluşturulan Kırım Platformu’nun açılış zirvesine katıldı. Kıyiv'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, "Kırım'ın illegal şekilde işgalini hiç tanımadık ve tanımayacağımızı da sürekli vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=s2sDdG1PFHc&ab_channel=qhavideo ÇAVUŞOĞLU: KIRIM PLATFORMU ÇOK ÖNELİ BİR ROL ÜSTLENECEK

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekleyen diğer dost ve müttefik ülkelerle beraber her platformda dile getirdiklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, Kırım Haber Ajansı muhabirinin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünü Ukrayna'yı destekleyen diğer dost ve müttefik ülkelerle beraber her platformda dile getiriyoruz, desteğimizi vurguluyoruz. Kırım Platformunu bu doğrultuda Kırım'ın ve Kırım Tatarlarının haklarının savunulması, Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünü savunması konusunda çok önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Başkan Zelenskıy'ı ve dost Ukrayna'yı bu girişimden dolayı tebrik ediyoruz. Türkiye ve Ukrayna olarak ilişkilerimizde hiçbir sorun yok, tam tersine mükemmel bir ilerleyiş var. İlişkilerimizi farklı alanlarda daha da geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ayrıca Ekim ayında Ortak Stratejik Planlama Toplantısını sevgili dostum Dmıtro Kuleba ile gerçekleştirmek için tekrardan Ukrayna'ya geleceğim."

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.