SON DAKİKA
Hava Durumu

Lubinets: Siyasi tutsak Amet Süleymanov'un Rusya’daki cezaevine sevk edilmesi işkenceye eşdeğerdir

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un Rusya’daki cezaevine sevk edilmesini kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2023 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lubinets: Siyasi tutsak Amet Süleymanov'un Rusya’daki cezaevine sevk edilmesi işkenceye eşdeğerdir

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets,  acil kalp ameliyatı olması gereken Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un Rus cezaevine sevk edilmesini “işkence” olarak nitelendirdi.

Rus işgali altındaki Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyata ihtiyaç duyan yurttaş gazeteci, Kırım Tatarı Amet Süleymanov’un Rusya’daki cezaevine sevk edildiği bildirildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, “Cezaevi Amet Süleymanov için ölüme eşdeğerdir” ifadelerini kullandı.

Süleymanov'un acil bir kalp kapakçığı değiştirme ameliyatı olması gerektiğini vurgulayan Lubinets, “Nefes alma sorunları ve yüksek tansiyonu nedeniyle Amet Süleymanov, nefes darlığını hafifletmek için ilaçlara ihtiyaç duyuyor. Ancak gerekli tıbbi bakım sağlamadıkları gibi, Süleymanov’un ihtiyaç duyduğu ilaçlara da el konuldu. Bir siyasi tutsağın bu durumda nakledilmesi işkenceye eşdeğerdir.” dedi.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK AMET SÜLEYMANOV’UN DAVASI

Kırım Tatarı Amet Süleymanov Mart 2020’de sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı alıkonuldu. Ağır kalp hastası olduğu için “soruşturma” ve “yargılama” süreci boyunca Süleymanov ev hapsinde tutuldu. 29 Ekim 2021 Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölgesi Askeri Mahkemesi, Kırım Tatarı hakkında 12 hapis kararı aldı. Daha sonra Rus temyiz mahkemesi, 9 Şubat 2023’te Süleymanov hakkında alınan kararı onadı. Davanın temyiz incelemesi sona erdiğinde, Amet Süleymanov alıkonularak tutukevine götürüldü.

ÖLÜM CEZASI OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR 

Kırım Tatar siyasi tutsağın eşi Lilya Lyumanova, “Sağlık durumu ile hapishanedeki  koşullar uyumsuz olduğu için bu cezayı ölüm cezası olarak değerlendiriyoruz. Amet'in pek çok hastalığı var. Bunlar kalp, akciğer, mide ve eklem hastalıkları.” açıklamasında bulundu.

KALP HASTASI İÇİN BU CEZA ÖLÜM CEZASINA EŞDEĞER

Arteriyel ve mitral kalp yetmezliği sağlık sorunuyla mücadele eden Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un acil kalp kapağı değiştirme ameliyatı olması gerekiyor. Mahkeme süreci boyunca avukatlar, Süleymanov’un bu şekilde cezalandırılmasının yanlış olduğunu savundu. Mahkeme kararını değerlendiren avukat Lilya Gemeci söz konusu kararın Amet Süleymanov için “ölüm cezası” olduğunu vurguladı.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE VEFAT ETTİ

Şubat 2023'te 2 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağın Rus hapishanelerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kırım’da Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan kalp hastası Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring ve aynı şekilde düzmece suçlamalar çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, tutukevinde kendilerine yeterli tıbbi bakımının sağlanmadığını birçok kez gündeme getirmişti.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA BASKI: ÜÇÜNCÜ BAHÇESARAY GRUBU

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 11 Mart 2020 tarihinde Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde yasa dışı arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi yasa dışı alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Süleymanov ve Rüstem Seytmemetov, Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve kalp hastası Amet Suleymanov hakkında da ev hapsi kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.