SON DAKİKA
Hava Durumu

Lilya Bucurova: Artık torunlarımız Kırım’da ilk adımlarını atıyor. Bu sevinci bizim elimizden kimse alamaz

Lilya Bucurova: Artık torunlarımız Kırım’da ilk adımlarını atıyor. Bu sevinci bizim elimizden kimse alamaz

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2021 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2021 21:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lilya Bucurova: Artık torunlarımız Kırım’da ilk adımlarını atıyor. Bu sevinci bizim elimizden kimse alamaz

Kırım Derneği Genel Merkezinin düzenlediği “Kırım Kültür Günleri” etkinlikleri kapsamında Kırım Tatar şair ve gazeteci, Qaradeniz Production Genel Müdür Yardımcısı Lilya Bucurova  ve Qaradeniz Production Genel Müdürü Elzara İslamova “Crimean Tatars” medya platformunun faaliyetlerini anlatarak Tercüman belgeselinin sunumunu gerçekleştirdi.

Kırım Derneği Genel Merkezi’nde, 16-19 Aralık 2021 tarihleri arasında düzenlenen “Kırım Kültür Günleri” etkinliklerinin üçüncü gününde, Rus işgali altındaki Kırım’da faaliyet gösteren Qaradeniz Production tarafından hayata geçirilen “Crimean Tatars” medya platformunun faaliyetlerini tanıtıldı. Ayrıca Qaradeniz Production stüdyosunun, Türk Dünyası’ndaki milli uyanış hareketlerinin öncülerinden ve en büyük fikir adamlarından olan İsmail Bey Gaspıralı’yı konu alan “Tercüman” adlı belgeselinin gösterimi yapıldı.

"BİR KAPI KAPANDIYSA BAŞKA KAPIYI AÇMA KARARI ALDIK"

Etkinlikte konuşan Kırım Tatar şair ve gazeteci, Qaradeniz Production Genel Müdür Yardımcısı Lilya Bucurova, “Burada sizi gördüğüm için çok mutluyum. Ayrıca 2014’ten sonra Kırım’da yaptığımız işleri gördüğünüz için de çok mutluyum. Bizim çalıştığımızı ATR televizyon kanalını elimizden aldılar. Siyasi ve sosyal gazetecilik yapma imkanı da elimizde alındı. O zaman bir karar aldık; önümüzdeki bir kapı kapandıysa başka bir kapıyı açmamız gerekiyor. Bu sadece bizim için değil, tüm halkımız için gerekli olan bir şeydi. Hareketsiz kalmak yerine ileri bir adım atmak. Açtığımız kapı ise; medeniyet, tarih ve örf adetlerimiz oldu.” dedi.

"TORUNLARIMIZ KIRIM'DA İLK ADIMLARINI ATIYORLAR. BU MUTLULUK DEĞİL Mİ?!"

Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra ATR kanalına ve çalışanlarına baskıların uygulandığını hatırlatan Bucurova, “Aramaları, tutuklamaları, insan kaçırmaları, işgale karşı çıktıkları için insanların işten atıldığını o dönemde Kırım Tatarları için yeni bir iş bulmanın ne kadar zor olduğunu anlatmayacağım... Öyle bir durum oldu ki, kışın en soğuk günlerinde benim ve Elzara hanımın, evindeki elektrikler ve doğalgaz kesildi. Çalıştığımız binaya el konuldu, paramız yok, yardım için gideceğimiz insanlar Kırım’dan gitti; onları yarımadadan gitmeye zorlandıklarında çok zor halde kaldık. Ama Allah’ın yardımıyla adım adım, gün gün, aydan aya ileri hareket ettik. Bugün ise bizim uzman ekibimiz birçok konu üzerinde çalışıyor ve çalışacaktır. Halkımız arasında çıkan hayırsever insanların desteğiyle tarihte ilk kez Kırım Tatarca Hıdır Dede masal filmini çektik. Yılda bir kaç kere düzenlediğimiz etkinliklerde insanlar bir araya gelerek sohbet ediyor, seviniyor. Sevinmeleri bizim için çok önemli. Çünkü halkımız yüzyıllar boyunca Vatan hasretinde kaldı. Anne babalarımız sürgünde çok ağladılar, daha sonra vatanlarına geri döndüklerinde evlatlarının çok zor şartlar altında evlerini yeniden inşa ettiklerini görünce yine ağladılar. Yedi yıl önce yurdumuza yine yabancılar geldiğinde biz sevdiğimiz ülkeden ayrıldığımızda yine ağladılar. Ama daha ne kadar ağlayabiliriz?! Bizim halkımız nice zorluklardan geçerek yurduna geri döndü. Artık bu yurtta torunlarımız ilk adımlarını atıyorlar. Bu mutluluk değil mi? Bu sevinci bizim elimizden kimse alamaz. Bu yüzden biz yine Kırım Tatar tarihinde ilk kez bir komedi dizisini, 'Şamatalı Koranta'yı çektik. Tüm dünyaya Kırım Tatarlarının güldüğünü, yaşadığını ve ileri doğru hareket ettiğini gösterdik.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.