SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanlık Divanından Rusya'ya yaptırımları artırma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, uluslararası toplumu, geçici işgal altındaki Kırım'da alıkonulan tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması için Rusya'ya karşı mümkün tüm uluslararası siyasi-diplomatik ve yaptırım mekanizmalarını kullanmaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2021 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2021 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanlık Divanından Rusya'ya yaptırımları artırma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, uluslararası toplumu, geçici işgal altındaki Kırım'da alıkonulan tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması için Rusya'ya karşı mümkün tüm uluslararası siyasi-diplomatik ve yaptırım mekanizmalarını kullanmaya çağırdı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, Rus işgali altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinde 17 Şubat 2021 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerine yapılan siyasi güdümlü yasa dışı baskınlar nedeniyle bugün bir açıklama yayımladı. Sabah saat 4.00'da Bahçesaray, Karasubazar, Akmescit, Akyar ve İçki bölgesinde bir dizi Kırım Tatar evine eşzamanlı baskınlar düzenlendiği kaydedilen açıklamada, benzer durumlar için belirlenen prosedürlerin ağır ihlali ile yapılan aramalarda, işgalci güçlerin, yanlarında getirdikleri ve aramaların yapıldığı evlere gizlice bıraktıkları "yasak kitapları buldukları" ifade edildi.

Aramaların yapıldığı binalara avukatların girmesine izin verilmediği vurgulanan açıklamada, sonrasında Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlilerinin, Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Abdulboriy Mahamadinov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u alıkoyduğu anımsatıldı.

Daha sonra Abdulboriy Mahamadinov'un serbest bırakıldığı, 6 kişi hakkında ise tutuklama kararı alındığı ifade edilen KTMM Başkanlık Divanı açıklamasında, tutuklananların Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesi uyarınca terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla suçlandığı belirtildi.

"RUSYA ULUSLARARASI İNSANCIL HUKUK NORMLARINI HİÇE SAYIYOR"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kırım'da Rus işgalciler tarafından Kırım Tatarlarına ve İslam dinine mensup diğer milliyetten aile mensuplarına yönelik işlenen sıradaki suçun, Moskova'nın, işgalci devletin sorumluluklarını tanımlayan uluslararası insancıl hukukun temel normlarını tamamen hiçe saydığını gösteriyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlık Divanı, Rusya'nın, geçici işgal altındaki Kırım'da 7 yıl boyunca işlediği suçları şiddetle kınıyor ve onların(işgalcilerin) nihai hedefinin, yerli Kırım Tatar halkını tamamen Kırım yarımadası dışına itmek olduğunu beyan ediyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, uluslararası toplumu, geçici işgal altındaki Kırım'da alıkonulan tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması için Rusya'ya karşı mümkün olan tüm uluslararası siyasi-diplomatik ve yaptırım mekanizmalarını kullanmaya çağırıyor."

Kırım'da işgal şartlarında Kırım Tatar halkının birlik ve beraberliğini ortaya koyan soydaşlarına şükranlarını sunan KTMM Başkanlık Divanı, tüm Kırım sakinlerini, Rus işgalcilere karşı Kırım Tatar halkıyla dayanışma sergilemeye çağırdı.

KIRIM TATARLARININ EVLERİNE BASKIN

İşgalci güçler, 17 Şubat 2021’de sabahın erken saatlerinde bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Yapılan yasa dışı aramalardan sonra işgalciler 7 kişiyi alıkoydu. Kırım’daki Rus işgal güçleri, Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Abdulboriy Mahamadinov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u alıkoydu. İşgalcilerin sonrasında Abdulboriy Mahamadaminov’u serbest bıraktığı bildirilirken, 6 kişi “mahkemeye” çıkarıldı.

Yedi Kuyu (Lenino) sözde Bölge Mahkemesi Yaşar Şihametov hakkında 14 Nisan 2021 tarihine kadar tutuklama kararı aldı. Öte yandan Akmescit’teki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi; Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u 15 Nisan 2021 tarihine kadar “tutuklu” kalacağını açıkladı. İşgalciler, 6 Kırımlıyı güya Rusya’da terörist örgüt olarak kabul edilen Hizb-ut Tahrir örgütünün faaliyetlerine katılmak ile suçladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.