SON DAKİKA
Hava Durumu

Krımskiy Titan Fabrikası havaya zehir saçmaya devam mı ediyor?

Kırım'da işgalcilerin Krımskiy Titan Fabrikası, havayı zehirlemeye devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2020 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2020 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Krımskiy Titan Fabrikası havaya zehir saçmaya devam mı ediyor?

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın genelinde dün akşam saatlerinde nedeni belirlenemeyen bir sis oluştuğu bildirildi. Kırım sakinleri, havada ağır kimyasalların bulunduğunu belirterek, Kırım'da işgalcilerin kurduğu Krımskiy Titan Fabrikası tarafından ciddi hava kirliliği oluştuğunu kaydetti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Krasnoperekops bölgesinde bulunan Voinka köyünde nedeni belirsiz bir pusunun ortaya çıktığını bildirerek, köy sakinlerinin kendisine gönderdiği video görüntüleri paylaştı.

https://www.facebook.com/nariman.dzhelyal/videos/3011566728907167/ https://www.facebook.com/nariman.dzhelyal/videos/3011566812240492/ BAZI BÖLGELERDE KİMYASAL KOKULAR MEVCUT"

Buna ek olarak Nariman Celal, Kırım’ın başka bölgelerinde de benzer hava kirliliği olaylarının görüldüğünü belirterek, "Bazı bölgelerde yanık ve kimyasal kokunun da mevcut olduğu bildirildi. Tanıdığım kişiler bunun toz olmadığını, tozun bir süre sonra yere indiğini söylüyor. Bu durumda ise böyle bir şey yok. Tabii ki insanların ilk aklına gelen şey; Krımskiy Titan fabrikasından havaya saçılan kimyasallar. Ancak bunu doğrulayamıyoruz." açıklamasını yaptı.

KIRIM’DA EKOLOJİK FELAKET

Bilindiği gibi 2018 yılında ağustos ayının sonunda Armanpazarı (Armyansk) bölgesinde yaşayan insanlar havadaki keskin koku nedeniyle rahat nefes alamadıkları şikayetinde bulunmaya başladı. İnsanlarda boğaz ağrıları, öksürük, göz ağrısı, yüksek ateş, cilt rahatsızlıkları gibi sağlık rahatsızlıklarının görüldüğü bildirildi. Bunun dışında insanlar bahçelerdeki meyve ağaçları ve sebzelerini iki günde sararıp solduğunu, çelik çatı, çitlerin ve dışarıda bulunan metal eşyalarının pasla kaplandığını bildirdi.

Kırım’ın işgal yönetimi 4 Eylül 2018’de yarımadanın kuzeyindeki havadaki zararlı maddelerinbirikmesinin izin verilen normu (sınırlamayı) aştığını, buna sebep olan "Krımskiy Titan" fabrikasının faaliyetinin iki hafta boyunca durdurulduğunu açıkladı. Ayrıca, bölgedeki çocukların tahliyesi başladı, okullarda da eğitime ara verildi.

İşgalciler, yarımadanın kuzeyindeki zararlı maddelerin havaya karışmasının nedeninin, aşırı sıcaklar ve uzun süre yağışların olmaması sonucu Krımskiy Titan fabrikasının kullandığı asit deposunun su düzeyinin azalması, böylece içeriğinin buharlaşması olduğunu ileri sürdü.

TÜM ULUSLARARASI ÖRGÜTLERE DURUMLA İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ

Ukrayna Verhovna Radası (parlamento) İnsan Hakları Komiseri Ofisi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’ne, Rus işgali altındaki Kırım’da Armanpazarı (Armyansk) bölgesindeki zararlı maddelerin havaya karışması ile ilgili bilgi verdiğini bildirdi.

Ukrayna Ombudsmanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) sakinlerinin haklarının sağlanmasından sorumlu temsilcisi İsmail Halikov, konu ile ilgili Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Bu bilgi, insan hakları ihlallerini belgelemek amacıyla uluslararası örgütlere (BM, AGİT, WHO, Kızılhaç Örgütü) aktarıldı. Ukrayna’nın geçici işgal altındaki topraklarında vatandaşların çevre haklarını ihlal eden ve hayatlarını tehlikeye sokan kişilere yönelik cezai kovuşturma başlatılması için (Ukrayna’ya bağlı) Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığına da (bilgi aktarıldı).” ifadelerini kullandı.

RUS İŞGALCİLERİN ASKERİ TATBİKATI EKOLOJİK FELAKETE NEDEN OLDU

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Motuzyanik, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Armanpazarı (Armyansk) kasabası civarında bilinmeyen bir kimyasal maddenin havaya karışmasına Rusya Silahlı Kuvvetlerinin düzenlediği askeri tatbikatın yol açtığını bildirmişti.

Ukrayna askeri istihbaratın bilgilerine dayanarak açıklama yapan Motuzyanik, “13-19 Ağustos 2018’de Rusya Silahlı Kuvvetleri titanyum ve karbonhidrat fabrikalarına ait kimyasal atıkları depolama alanları yakınında düzenledikleri tatbikat çerçevesinde ağır silahlarla atış talimi gerçekleştirdi. Talim sırasında kimyasal atık depoları hasar görmesi sonucunda işgal edilen Kırım’ın kuzeyindeki ekolojik durum önemli ölçüde zarar gördü.” diye kaydetmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.