SON DAKİKA
Hava Durumu

Kremlin kontrolündeki Krımenergo şirketi, Lenur İslamov'dan dev tazminat talep ediyor

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2020 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 20:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kremlin kontrolündeki Krımenergo şirketi, Lenur İslamov'dan dev tazminat talep ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kremlin kontrolündeki elektrik dağıtım şirketi Krımenergo’nun, Asker sivil toplum kuruluşu Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov’dan dev bir tazminat talep ettiği öğrenildi. İşgalcilerin kontrolündeki şirket, Lenur İslamov'un koordinatörlüğünü yaptığı ve 2015’te düzenlendiği Kırım’ın sivil ablukası eylemi sonucu bir milyar ruble (14,17 milyon dolar) zarara uğradığını iddia ediyor.

KIRIM’IN SİVİL ABLUKASI

Kırım’ın sivil ablukaya alınması eylemi 20 Eylül 2015 tarihinde başladı. Eylemin amacı, işgal edilen Kırım’a ürün taşıyan kamyonların Ukrayna’nın anakarasından Rus işgali altındaki yarımadaya geçmesini engellemekti.

Herson bölgesinde Kırım’a elektrik sağlayan her 4 hatta da elektrik direklerinin patlatılması nedeniyle 22 Kasım tarihinde Kırım’a elektrik sevkiyatı durduruldu. Kırım’a elektrik sağlanamaması nedeniyle işgal edilen yarımadada acil durum ilan edildi.

Kırım’ın sivil ablukası eylemi katılımcıları elektrik hatlarının onarılmasına müsaade etmese de zorlu geçen görüşme süreci sonucunda, 8 Aralık tarihinde Ukrayna’nın ana kısmından işgal edilen Kırım’a elektrik sevkiyatı, Kahovskaya-Titan hattının devreye sokulmasıyla kısmen yenilenmişti. 30 Aralık 2014’te yürürlüğe giren, Ukrayna’dan işgal edilen Kırım’a ve Rusya’dan Ukrayna’ya elektrik sevkiyat sözleşmeleri 1 Ocak 2016 tarihinde sona erdi. Bu tarihten sonra Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a elektrik sağlanmıyor.

Bununla birlikte Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından 16 Aralık 2015 tarihinde "Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen bölgesinden Ukrayna’nın anakarasına ve Ukrayna’nın diğer bölgelerinden geçici olarak işgal edilen bölgeye belirlenen ürünlerin (işlerin, hizmetlerin) sevkiyatının sınırlandırılması" başlıklı kararnamenin kabul edilerek 16 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girmesiyle abluka devlet tarafından devam ettirilmiş oldu.

BİR DİZİ İŞGALCİ KURUM FIRSATTAN YARARLANMAYA ÇALIŞIYOR

İşgalcilerin Lenur İslamov'a karşı açtığı sözde dava çerçevesinde Krımenergo şirketi dışında ayrıca, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı sözde Kırım Müdürlüğünün 40,8 milyon ruble (578 bin dolar), Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Sağlık Bakanlığının 5,8 milyon ruble (83,3 bin dolar) ve Rusya Karadeniz Filosunun da 218 bin ruble (3 bin dolar) kadar tazminat talep ettiği öğrenildi.

KRIMENERGO HİÇBİR KANIT OLMADAN DEV TAZMİNAT TALEP EDİYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Lenur İslamov’un avukatı Aleksey Ladin söz konusu talebin çalışma hayatındaki ilk bir milyar rublelik talep olduğunu belirterek, “Lenur İslamov’un suçu ne olursa olsun, Krımenergo öncelikle aldığı zararı kanıtlamalıdır. Yani Kırım sakinlerinden aldığı parayı ve Kırımenergo’nun Ukrayna şirketi Ukrinterenergo’ya elektrik için ödediği paranın farkı hesaplanmalı… Ancak şimdilik Krımenergo mahkemeye bir kanıt sunmadı. Alamadığı elektrik için Krımenergo para ödemedi ancak bir milyar tazminat istiyor.” diye kaydetti.

Bilindiği gibi, işgalciler, DQTK Başkan Yardımcısı Lenur İslamov’u, güya “yasa dışı silahlı grubu organize etmek, sabotaj faaliyetlerinde bulunmak ve Rusya toprak bütünlüğünü ihlal etmeye yönelik kamuya açık açıklamalarda bulunmakla” suçluyordu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.