SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı General Kırım'ı neden koruyamadıklarını anlattı

Ukraynalı General İgor Gordiyçuk, Ukrayna’nın neden Kırım’ı koruyamadığını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2018 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı General Kırım'ı neden koruyamadıklarını anlattı

Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda, Ukrayna toprağını Rus işgalcilerden savunma operasyonları katılımcısı, İvan Bogun Askeri Lise Müdürü General İgor Gordiyçuk, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgali sırasında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin silahlı direnişi sadece teorik olarak başlatabildiğini ifade etti. Gordiyçuk, benzer senaryo kullanılması halinde Batı’nın Ukrayna’yı kınamış olacağını, Rusya’nın ise Kiev’de askerlerini indirme imkanını elde etmiş olacağını belirtti. 
 
İgor Gordiyçuk, konuğu olduğu ATR televizyon kanalına şu şekilde konuştu “O zaman (Kırım’ı kontrol altında bırakmak) olanaksızdı. Emirleri yerine getirecek kimse yoktu. Fiilen bu bir işgaldi. Onlar (“yeşil adamlar” olarak bilinen Rus askerler) Kırım Parlamentosu ve Bakanlar Kurulu’nu ele geçirdi. Teorik olarak silahlı direniş başlatılabilirdi, ama o zaman Rus askerler Kiev’de olurdu.” dedi.



164113



Ukrain ve Kırım Tatar yurtseverlerin katılımıyla bile işgalcilere karşı direniş gösterilemediğini ifade eden Gordiyçuk, “Kırım Tatarlarının isteği ve motivasyonu yetersizdi. O zaman Rus ordusu fiilen konuşlandırılmıştı. Kiev’de Euromeydan’ın tamamlama aşaması sürüyordu, Putin ise gizli ve kısmen açık seferberliği başlatmıştı. O dönemde 200-300-400 bin asker Kırım’ın etrafındaydı” diye kaydetti. Ayrıca Gordiyçuk, saldırganın, nükleer silahları da konuşlandırdığını ekledi.
 

İgor Gordiyçuk, “Kırım’da silahlı direniş başlar başlamaz ne NATO, ne ABD, ne de Avrupa’nın bizden yana olmayacağı ihtimali büyüktü...” dedi.
 

Kremlin’in enformasyon propagandasının da şiddetli şekilde çalıştığını, bundan dolayı Kırım’da askeri eylemler başlaması halinde Batı’nın Ukrayna’yı kınamış olabileceğini belirten Gordiyçuk, “Putin’in bir seçeneği daha vardı… O zaman ele geçirdiğimiz bilgilere göre, onlar Kiev’e, askerlerini ve sabotajcılarını uçaklarla indirmeyi planlıyordu. Ukrayna o dönemde tam bir kaos içindeydi” diye kaydetti.





İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.
 
18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.
 
İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti ve Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.