SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: İşgalciler Onur Yürüyüşü yüzünden beni tehdit etmeye çalışıyor!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı suçlama yöneltti. Sözde Soruşturma Komitesi, Kırımoğlu’nu güya "Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek", "Rusya toprak bütünlüğüne kastetmek" ve "yasa dışı silah saklamak" ile suçluyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2020 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2020 01:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: İşgalciler Onur Yürüyüşü yüzünden beni tehdit etmeye çalışıyor!

Rusya işgalindeki Kırım’da sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı suçlama yöneltti. Kırımoğlu, işgalcilerin bu hareketinin Kırım Tatarlarının “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı: Onur Yürüyüşü” eylemi organize etme planlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

İşgalcilerin Kırım’daki Sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tataların milli lideri ve Ukrayna milletvekili Kırımoğlu’nu güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Rusya toprak bütünlüğüne kastetmek” ve “yasa dışı silah saklamak” ile suçladı. Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Kırımoğlu ve avukatı Nikolay Polozov, sözde suçlamaların siyasi nedenlere dayandığını ifade etti.

SORUŞTURMANIN ASIL NEDENİ KIRIM YÜRÜYÜŞÜ

Kırım Tatar Milli Lideri, işgalcilerin bu hareketinin Kırım Tatarlarının “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı: Onur Yürüyüşü” eylemi organize etme planlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Kırımoğlu, “Bu çok eski bir ‘dosya’, işgalciler onu 2014’te başlatmışlardı. Ancak şu an onlar herhalde Onur Yürüyüşü bağlamında: ‘Kırım’a girerseniz biz sizi bu maddelere göre yargılayacağız.’ demek istiyorlar. Bu bir tehdit.” dedi.


“BİZ ÖLMEYİ GÖZE ALDIK, HAPİSLE KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Rusya ve işgal ettiği Kırım'da siyasi davalar konusunda bağımsız mahkeme süreci olmadığına dikkat çeken Kırımoğlu, savunmanın sunduğu kanıtlara rağmen sözde mahkemenin peşin hükümlü bir karar aldığını ifade etti. Milli lider, hakkında verebilecek hapis cezasını değerlendirirken, “Onların verdiği ceza süreleri umurumda değil. Kırım’a yapacağımız yürüyüşü planlarken biz ölme olasılığı bile göze aldık. Onlar ise bizi hapis cezalarıyla korkutmaya çalışıyor.” diye konuştu.

Milli lider, yeni tip koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina rejimi sona erdikten sonra Kırım’a Onur Yürüyüşü eyleminin gerçekleştirileceğini hatırlatarak, “Kırım Yürüyüşü sırasında ben Kırım’ın idari sınırına gideceğim ve onlara: ‘Beni neden arıyorsunuz? Hakkımda arama emri çıkarmışsınız. İşte buradayım.’ diyeceğim. Rusların bana ne cevap vereceğini bakacağız.” dedi.



POLOZOV: SİYASİ NEDENDEN ÖTÜRÜ KOVUŞTURULDUĞU AÇIKÇA BELLİ

İlgili davada Kırım Tatar milli lideri temsil eden Avukat Nikolay Polozov, davanın siyasi güdümlü olduğuna vurgu yaparak, “Kırım Tatarlarının milli lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğluna yapılan baskıların, siyasi bir sipariş olduğu açıkça bellidir. Tüm bunlar Rus yönetiminin işgal edilen yarımadada, işgale karşı çıkan ve işgali hala kabul etmeyen Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere karşı uyguladığı baskıcı iç politikası çerçevesinde yapılıyor.” dedi.

Av. Nikolay Polozov

İşgalcilerin suçlama yönelttiği maddeler çerçevesinde Kırımoğlu’na 5-6 yıl hapis cezası öngörüldüğünü belirten Polozov, “Rus yönetiminin tüm yasa dışı eylemlerine uluslararası mahkemelerde itiraz edeceğiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere.” diye kaydetti.

Ayrıca Polozov, Milli Liderin 10 Nisan 2020 tarihinde Kırım’a gidemediği için sözde suçlama işleminin 13 Nisan 2020 tarihine ertelendiğini bildirdi.

DAVA RUS PROPAGANDASINN BİR PARÇASI

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği yaptığı açıklamada, işgalcilerin Kırım Tatar milli liderine “suçlama yöneltme” planlarını kınadı. Açıklamada, “İşgalci devletin sözde ‘kolluk kuvvetleri’ tarafından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı siyasi güdümlü ‘davanın’ açılması, Kırım Tatar milli liderinin Rus saldırganlığına ve Ukrayna toprak bütünlüğünü geri kazanmaya yönelik verdiği mücadele için yapılan zulümden başka bir şey değildir.” ifadeleri kullanıldı.

Kırım’da işgalci ülkenin yasalarının kullanılmasının yasa dışı olduğunu hatırlatan Daimi Temsilcilik, Rusya’nın Ukraynalı yetkililere siyasi güdümlü dava açma uygulamasını propaganda aracı olarak kullanmaya devam ettiğini belirtti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.