SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Göç İdaresi Başkanı ile Kırım Tatarlarına verilen uzun dönem ikamet izni sürecini görüştü

Kırımoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürü ile Kırım Tatarlarına verilen uzun dönem ikamet izni sürecini görüştü

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2022 22:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2022 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Göç İdaresi Başkanı ile Kırım Tatarlarına verilen uzun dönem ikamet izni sürecini görüştü

Esma Kasar/QHA Ankara

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü ile bir araya geldi. Kırımoğlu, görüşmede savaşın başlamasıyla Ukrayna'dan gelen sığınmacıların durumu ve Kırım Tatarlarına uzun dönem ikamet verilmesi gibi konularda bilgi aldı.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da bugün Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü ile bir araya geldi. Göç İdaresi Başkanlığındaki görüşmeye; Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna’nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul ve Kırım Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar eşlik etti. Görüşmede, Rusya'nın işgal girişimi ile Türkiye'ye gelen savaş mağduru Kırım Tatarlarının durumu, Kırım Tatarlarına uzun dönem ikamet izni ve çalışma şartları gibi konular ele alındı.

Görüşmenin başında Kırımoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Kırım Tatar ve Ukrainlerin ülkeye kabulü, iskanı, geçici koruma statüsü ve uzun dönem ikamet izni sağlanmasından dolayı Göç İdaresi nezdinde Türkiye'ye teşekkür etti.

Ziyarette, Kırım Tatarlarına verilen uzun dönem ikamet izni hususu ve Göç İdaresi Başkanlığının Kırım Tatarlarına uzun dönem ikamet izni başta olmak üzere çalışma izni ve benzeri şartları sağlaması konusu müzakere edildi.

Uluslararası koruma ve uzun dönem ikamet izni arasındaki farklara ve avantajlara değinen Ünlü, koruma statüsünün sağlık güvencesini de içerdiğini ancak bireylerin iller arası seyahatlerine sınırlama getirdiğini belirtirken uzun dönem ikamet izninin böyle bir sınırlama içermediğini, ancak sağlık güvencesini de kapsamadığını bildirdi.
Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul ise konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye'ye sığınanların savaş süresince hem ikamette sorun yaşamamaları hem de maddi durumu olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri adına insani ikamet iznine ve uluslararası koruma statüsüne başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Bunu da ikiye böldük: çalışma izni almak isteyen varsa insani ikamet izninde kalsın ancak çalışmayan, özel ihtiyaç sahibi olanlar koruma statüsünde kalsın. Savaşa bitmesine yaklaşılan sürede ülkeden gitmeden önce uzun dönem ikamet izni başvurularını yaparlar ve işlemleri tamamlanır. Uzun dönem ikamet izni savaş halindeki bir durum olarak düşünülmemeli. Bunu herhangi bir zaman alabilirler. Bizim tavsiyemiz; savaş halinde insani ikamet izni ve korumada kalmaları."

Rusya'nın artan işgal saldırıları ve Putin'in ilan ettiği "seferberlik" sonrası ilerleyen süreçte Kırım'dan ve Ukrayna'dan Türkiye'ye gelebilecek sığınmacı sayısının artabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Öte yandan Kırımoğlu, yakın zaman önce Kırım Tatar gazeteci Gülsüm Halilova'nın Türkiye'ye girişte yaşadığı sorunu da dile getirdi. Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü ise bu olaydan ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirerek böyle bir durumun tekrarlanmayacağını ifade etti.

KIRIMOĞLU: İKAMET MESELESİNDE BELİRLİ KARARLAR ALINDI BUNA MİNNETTARIZ

Ziyaret kapsamında değerlendirmelerde bulunan Kırımoğlu, "Biliyorsunuz Ukrayna'da durum çok zor. Bombalamalar devam ediyor. Başkent Kıyiv'in elektrik ve su sisteminin yüzde 80'i imha edildi. Bu yüzden Türkiye'ye gelenlerin sayısı artabilir. İkamet meselesinde ise belirli kararlar alındı çok minnettarız. Ama bunun süresi çok mühim" dedi.

Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü, Ukrayna'dan Türkiye'ye sığınanların ülkeye girişlerinde evrak eksikliğinden doğan sorunlar yaşandığını ancak bu koşullara rağmen kimsenin geri çevrilmediğini, tüm sorunların ivedilikle çözülerek ülkeye kabullerinin hızlı şekilde gerçekleştirildiğini aktardı.

Göç İdaresi Başkanı Dr. Ünlü, görüşmede Kırım Türklerine uzun dönem ikamet izni verildiğini hatırlatarak savaşın başından bu yana gelen Kırım Tatarlarına yardımcı olmaya devam ettiklerini kaydetti. Gelen savaş mağdurlarından koruma isteyenlere koruma, ikamet isteyenlere ise ikamet izni verdiklerini bildiren Ünlü, Ukrayna'dan gelen tüm sığınmacılar için Göç İdaresinin politikasının aynı olduğunu dile getirdi.

24 ŞUBAT'TAN BU YANA TÜRKİYE'YE GİREN UKRAYNA PASAPORTLU KİŞİ SAYISI 504 BİN

Dr. Savaş Ünlü, 24 Şubat 2022'den bu yana Türkiye'ye giren Ukrayna pasaportlu kişi sayısının 504 bin kişi olduğunu bildirdi. Ancak bunların 460 bininin Türkiye'den çıkış yaptığını belirtti. Ukrayna pasaportlu 6 bin 270 kişinin Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne başvurarak ikamet ve koruma için başvuru yaptığını dile getirdi. Dr. Ünlü, kendisini Türk soylu olarak ifade eden 4 bin 300 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını belirtti.

Dr. Ünlü, Göç İdaresi tesislerinde kalan Ukrayna'daki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan 100'den fazla Kırım Tatarının olduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.