SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım ve Ukrayna Müftülerinden Müslüman ülkelere Barış Zirvesi'ne katılma çağrısı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov ile “Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Murat Süleymanov, Müslüman ülkelere İsviçre’de bu ay gerçekleşecek Birinci Küresel Barış Zirvesi'ne katılma çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım ve Ukrayna Müftülerinden Müslüman ülkelere Barış Zirvesi'ne katılma çağrısı

Ukrayna için adil barışı hedefleyen Küresel Barış Zirvesi, 15-16 Haziran 2024 tarihinde İsviçre'de yapılacak. Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov ve “Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Murat Süleymanov, Zirve öncesinde Müslüman ülkelere seslenerek; Ukrayna'nın kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir barış tesis etme çabalarını destekleme çağrısında bulundular.

"KENDİ TOPRAKLARIMIZDAN, ANAVATANIMIZDAN KOVULDUK"

Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, 3 Haziran 2024 tarihinde yayımladığı açıklamada, Ukrayna'nın Müslüman nüfusunu oluşturan Kırım Tatarlarının, Rusya'nın 2014 yılından bu yana vahşi yöntemlerle yürüttüğü savaşın mağduru haline geldiğini vurguladı. Rüstemov, “Biz, Kırım'ın yerli halkı, kendi topraklarımızdan, anavatanımızdan kovulduk. 10 yıldır işgalde yaşamaya devam edenler ise şiddete, işkenceye maruz kalıyor, cezaevlerine gönderiliyor, kaçırılıyor, öldürülüyor, çocuklarını anaokulu ve okullarda Rus askerî üniformasıyla Rusya millî marşını söyleyip askerî yürüyüşlere katılmaya zorluyorlar, daha sonra top yemi olarak Rus ordusuna seferber ediliyorlar. Kırım'da yüzbinlerce Müslüman barış içinde değil, savaşta yaşıyor." ifadelerini kullandı.

RUSYA'NIN AÇTIĞI SAVAŞ TÜM DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR

Ayrıca Müftü Ayder Rustemov, Rusya'nın işlediği suçların tüm dünya için doğurduğu sonuçlara dikkat çekerek, bu savaşın en yıkıcı potansiyellerden birine sahip olduğunu vurguladı. Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin çatışmaların merkezinde olduğunu kaydeden Rüstemov, bunun tüm dünya için nükleer tehdit oluşturduğunu, ayrıca savaşın Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'da gıda krizine neden olduğunu sözlerine ekleyerek Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın sağlanması tüm insanlık için son derece önemli olduğunu belirtti.

"UKRAYNA'DAKİ BİRÇOK CAMİ RUS BOMBALARI NEDENİYLE HASAR GÖRDÜ"

“Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Murat Süleymanov, Rusya'nın Kırım'ın işgalinden sonra büyük Müslüman topluluklarının (Kazan Tatarları) yaşadığı Donetsk ve Lugansk bölgelerini işgal etmesi nedeniyle Ukrayna'daki Müslüman toplumunun bu savaşın en büyük mağdurlarından biri haline geldiğine dikkat çekerek, “İmamlar hayatlarını kurtarmak için işgal altındaki toprakları terk etti ve bazı camiler kapatılmak zorunda kaldı. Geniş çaplı işgal saldırısının başından bu yana Ukrayna'daki birçok cami Rus bombaları ve füzeleri nedeniyle hasar gördü, bazıları tamamen yıkıldı. Ama biz Ukraynalı Müslümanlar burada kalıyoruz ve ayette de belirtildiği gibi zayıf erkekler, kadınlar ve çocuklar uğruna mücadele etmeye devam ediyoruz. Herkesi Ukraynalıları desteklemeye çağırıyoruz." açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.