SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Temsilciliği: Rusya'nın Kırım Tatarlarına baskıları, Kırım'da kontrolü kaybetme korkusunun açık bir delilidir

Kırım Temsilciliği: Rusya'nın Kırım Tatarlarına baskıları, Kırım'da kontrolü kaybetme korkusunun açık bir delilidir

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2022 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Temsilciliği: Rusya'nın Kırım Tatarlarına baskıları, Kırım'da kontrolü kaybetme korkusunun açık bir delilidir

Ukrayna Cumhurbaşkanlığının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Rus işgali altındaki Kırım’ın Canköy bölgesindeki Kırım Tatarlarına karşı uygulanan baskılara tepki gösterdi. Kırım Temsilciliği konuyla ilgili, "Rusya'nın, bu tür baskınları, işgal altındaki toprakları üzerindeki kontrolünü kaybetme korkusunun açık bir delilidir" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, bugün Rus işgal güçleri tarafından yapılan baskınlarla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Rus işgali altında bulunan Kırım’da, işgalci güçlerin Canköy bölgesinde bulunan altı Kırım Tatarının evinde arama yapması ve ardından onları alıkoyması kınandı. Temsilcilik, Rusya Federasyonu'nun yasa dışı olarak alıkoyduğu tüm Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakmasını talep etti. Kırım Temsilciliği, Ukrayna vatandaşlarına, özellikle de Kırım Tatar halkının temsilcilerine yönelik her türlü siyasi zulüm ve baskının derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Temsilcilik, "Rusya Federasyonu'nun yasa dışı olarak alıkoyduğu tüm Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakmasını talep ediyoruz. Ukrayna vatandaşlarına, özellikle Kırım Tatar halkının temsilcilerine yönelik her türlü siyasi zulüm ve baskının derhal durdurulması gerektiğini talep ediyoruz" ifadesine yer verildi.

KIRIM TEMSİLCİLİĞİ: BU TÜR İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ DURDURMANIN TEK YOLU, KIRIM'IN İŞGALDEN KURTARILMASIDIR

Ayrıca Kırım Temsilciliği, Kırım Tatar halkının temsilcilerine yönelik yasa dışı alıkoymalarını, aramalarını ve zulmün uluslararası insancıl hukuk normlarını ve İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme kurallarını ihlal ettiğini vurgulayarak, "Bu tür insan hakları ihlallerini durdurmanın tek yolu, Kırım'ın işgalden kurtarılmasıdır. O zamana kadar tüm vatandaşlarımızın hakları için mücadele etmek için azami çaba göstermeliyiz!" diye bildirdi.

İŞGALCİ GÜÇLERİN KIRIM TATARLARINA YÖNELİK BASKISI SÜRÜYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da, 11 Ağustos 2022 tarihinde yine toplu baskınlar meydana geldi. İşgalci Rus güçleri tarafından Canköy kenti aktivistleri, Kırım Dayanışması gazetecisi Vilena Temeryanov’un ve Kırım Tatarı Enver Kroş’un evine baskın düzenlendi. Yine Canköy’deki Kırım Tatarı Seyit Abbazov’un, Murat Mustafayev'in evine baskın yapıldı. Öte yandan, Canköy ilçesine bağlı Özernoye köyünde Edem Bekirov’un evinde beşinci bir arama yapıldı. Canköy ilçesine bağlı Timofeevka köyünde ise Rinat Aliyev’in evinde arama yapıldı.

Altı Kırım Tatarı yapılan işlemlerin ardından alıkonularak; Akmescit (Simferopol) şehrinde bulunan FSB merkezine götürüldü. Yarın ise Akmescit'in Kremlin kontrolündeki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesinde Kırım Tatar aktivistlerin duruşması gerçekleşecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.