SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Temsilciliği, işgalcilerin Emil Kurbedinov’a uyguladığı baskıları kınadı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği, bağımsız avukatların Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan siyasi tutsakları korumak ve onlarla iletişim kurmak için kalan son bir kaç kanaldan biri olduğuna dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2024 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2024 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Temsilciliği, işgalcilerin Emil Kurbedinov’a uyguladığı baskıları kınadı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Rus işgal güçlerinin Kırım Tatar avukat Emil Kurbedinov’a uyguladığı baskıları kınadı.

"SİYASİ TUTSAKLARIN KORUNMASI İÇİN SON BİRKAÇ KANALDAN BİRİ AVUKATLARDIR"

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, tarafından 16 Şubat 2024'te yayımlanan açıklamada, “Temsilcilik, Kurbedinov’un yasa dışı alıkonulmasını kınıyor ve avukata yönelik her türlü kovuşturulmasını ayrıca mesleki faaliyetlerine yapılan herhangi bir muamelenin durdurulmasını talep ediyor.” denildi.

Uluslararası toplumu Rus işgali altındaki Kırım’da avukat Emil Kurbedinov'a ve diğer avukatlara uygulanan baskıları kınamaya davet edilen açıklamada, "Gazetecilerden, geçici olarak işgal edilen Kırım'da bağımsız avukatların çalışmalarına yönelik baskı ve engelleme durumlarını mümkün olduğunca geniş bir şekilde ele almalarını istiyoruz. Rusya Federasyonu'nun işgal altındaki topraklarda yasa dışı bir şekilde alıkoyduğu siyasi tutsakların korunması ve onlarla iletişime geçmek için kalan son birkaç kanaldan biri avukatlardır." ifadeleri kullanılarak sadece Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasının Yarımada'daki insan hakları ihlallerini sona erdirebileceği vurgulandı.

EMİL KURBEDİNOV’A DAVA AÇILDI 

Kırım Dayanışması sivil teşkilâtından yapılan açıklamada, işgalcilerin 15 Şubat 2024 tarihinde sabah Emil Kurbedinov’u Akmescit’teki (Simferopol) Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) binası önünde alıkoyduğu bildirildi. Avukat müvekkile destek vermek için FSB ofisine geldi, işi bittikten sonra binadan çıkarken işgalcilerce alıkonuldu.

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Aşırılıkçılıkla Mücadele Etme Merkezi görevlisi Roman Filatov, Emil Kurbedinov hakkında Rusya İdari Kanunu'nun 13.15 maddesini (Bilgi edinme özgürlüğünün kötüye kullanılması) ihlal etme uyarınca idari dava açtı. FSB ofisinde kısa süre alıkonulduktan sonra Kurbedinov serbest bırakıldı. Avukat önümüzdeki günlerde mahkemeye çıkarılacak.

AVUKAT DAHA ÖNCE DE DÜZMECE SUÇLAMALARLA KARŞI KARŞIYA KALDI

Rus işgali altında bulunan Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 7 Aralık 2018 tarihinde Kırım Tatar avukat Emil Kurbedinov hakkında idari hapis cezası kararı almıştı

Rusya İdari Kanunu'nun 20.3 maddesini (kamuya açık olarak federal yasalarla yasaklanan Nazi sembolleri veya aşırı örgütlerin sembollerini sergilemek) ihlal etmekten suçlu bulunan Kurbedinov, 5 gün hapis cezasına çarptırıldı. İşgalciler, Emil Kurbedinov’un 2013 yılındaki bir Facebook paylaşımında kullandığı görüntüde, Rusya’da yasaklanmış olan bir örgütün (Hizb-ut Tahrir) sembolünün görüldüğü gerekçesiyle avukat hakkında dava açmıştı.

İşgalciler, 2017 yılının ocak ayında da aynı suçlamayla Kurbedinov’u 10 gün hapis cezasına çarptırmıştı.

SİYASİ TUTSAKLARI SAVUNAN AVUKATLARA BASKI!

Rus yönetimi, işgal altındaki Kırım’da Ukrain ve Kırım Tatar siyasi tutsakları savunan avukatlara sık sık baskı uyguluyor. İşgalciler daha önce Kırım Tatar avukat Emil Kurbedinov, Edem Semedlayev, Nazim Şeyhmambetov, Ayder Azamatov, Emine Avamileva, Lilya Gemeci, Rüstem Kamilev, Nazim Şeyhmambetov ve Aleksey Ladin’i alıkoymuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.