SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Temsilciliği: İşgal altındaki Kırım'da yerli halkların hakları sistematik olarak ihlal ediliyor

Kırım Temsilciliği: İşgal altındaki Kırım'da yerli halkların hakları sistematik olarak ihlal ediliyor

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Temsilciliği: İşgal altındaki Kırım'da yerli halkların hakları sistematik olarak ihlal ediliyor

Rus işgal altında bulunan Kırım Yarımadası’nda yerli halkların hakları sistematik olarak ihlal ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, işgalci yönetiminin işgale karşı çıkan Kırım Tatar halkını yarımadanın dışına itmek için elinde olan tüm baskı araçlarını kullandığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine 1995 yılından itibaren her yıl 9 Ağustos tarihinde Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Dünya Yerli Halklar Günü nedeniyle yayımladığı açıklamada, Rus işgal yönetiminin Kırım’ın yerli halklarına uyguladığı baskılara dikkat çekti. Kırım Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ukrayna, genellikle geçici olarak işgal edilen Kırım Yarımadası’nda yaşayan üç yerli halka sahip; Kırım Tatarları, Karaimler ve Kırımçaklar. Kırım’ın işgalci yönetiminin faaliyetleri nedeniyle yerli halklarının hakları devamlı ihlal ediliyor. Rusya, işgale karşı çıkan Kırım Tatar halkını yarımadanın dışına itmek için elinden gelen her şeyi yapıyor; siyasi baskı, ayrımcılık, korkutma ve işkence uyguluyor, Kırım’ın demografik yapısını değiştiriyor. Dolayısıyla bugün, bir kere daha Rusya’nın kanunsuzluğunu durdurmak için Ukrayna’ya ait yarımadanın işgalden kurtarılmasını gerektiğini vurguluyoruz.”

UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARI YASASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 21 Temmuz 2021 tarihinde “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasayı imzaladı. Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanıyan yasanın hükümlerine göre, Ukrayna’nın yerli halkları ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna Parlamentosu tarafından tanınan uluslararası anlaşmaları çerçevesinde tanımlanan ayrıca Ukrayna Anayasası ve yasalarıyla öngörülen tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden kolektif ve bireysel olarak tam yararlanma hakkına sahip.

Söz konusu yasa aynı zamanda yerli halklarının enstitüleri gibi kurumların ve yerli halkların dil, din, örf ve adetlerini korumak adına başlatılan projelerin devlet tarafından desteklenmesi ve finanse edilmesini öngörüyor. 

KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK

Gerekli yasal düzenlemelerin kabul edilmesinden sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.