SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarlarını Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanıyan kanun kabul edildi

Kırım Tatarlarını Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanıyan kanun kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2021 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2021 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarını Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanıyan kanun kabul edildi

Ukrayna Parlamentosu, "Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair" adı verilen yasayı bugün kabul etti. Yasa için parlamentodaki 345 kişiden 325 milletvekili "evet" oyu kullandı. Kırım Tatarlarına yerli halk statüsü veren kanuna parlamentodaki bir parti hariç tüm gruplar destek verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın, 18 Mayıs 2021 tarihinde, parlamentoya sunduğu “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasa tasarısı, bugün düzenlenen olağanüstü oturumda onaylandı. Söz konusu yasa ile; Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor.

YERLİ HALKLAR YASASI'NA PARLAMENTODAKİ BİR PARTİ HARİÇ TÜM PARTİLER DESTEK VERDİ

Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu Partisi dışında Ukrayna Parlamentosu'ndaki tüm partiler yasaya destek verdi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.

Ukrayna Parlamentosu, tarihi yerli halklar yasasını kabul etti UMEROV: UKRAYNA'NIN YERLİ HALKLARI İLK KEZ YASAL STATÜ KAZANACAK

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, yasanın kabul edilmesinin tarihi önemde olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna'nın yerli halkları (Kırım Tatarları, Kırımçaklar ve Karaitler) ilk kez yasal statü kazanacak. Dilleri, kültürleri ve dinleri devlet tarafından koruma altına alınacak ve desteklenecek. İlk defa Kırım'ın işgalci makamlarının yalnızca insan hakları ihlallerine değil, aynı zamanda Ukrayna'nın yerli halklarına karşı yapılan ayrımcılığa da dikkat çekeceğiz. Yerli halklar yasası Ukrayna için gerçek anlamda tarihi bir belgedir. Bu nedenle Kırım halkının desteğimizi hissetmesi önemlidir. Kırım Ukrayna'dır! Ukrayna Kırım'dır!"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.