SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Sürgününün 78. yıl dönümünde kullanılacak sembol belli oldu

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2022 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Sürgününün 78. yıl dönümünde kullanılacak sembol belli oldu

Bu yıl, Kırım Tatarlarının Stalin yönetimince Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 78'inci yıl dönümü kaydedilecek. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78'inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliklerinde kullanılması önerilen sembolü paylaştı.

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Bu yıl, Kırım Tatar Sürgünü ve Sürgünün 78'inci yıl dönümü kaydedilecek. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, KTMM’nin 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Sürgünü anma etkinliklerinde tek bir sembol kullanmayı önerdiğini bildirdi. Çubarov yaptığı paylaşımda şu ifadelerini kullandı:

Saygılı  arkadaşlar!

18 Mayıs 2022 tarihinde Ukrayna'da 78. Yıldönümü kaydedilen Kırım Tatar  Halkının Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü ve arifesinde düzenlenen anma etkinliklerinde kullanılmak üzere tek bir sembol önerilmektedir.

Böylece, lütfen, ‘Kırım Evi’ ekibi tarafından geliştirilen ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından onaylanan aşağıda dikkatinize sunulmuş bu resmi sembolleri kullanınız.

Öte yandan KTMM Başkanı, baskı için resimleri elde etmek isteyenlerin crimeanhousekyiv@gmail.com e-postasına ulaşması gerektiğini belirtti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanlarından sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatanlarına dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgününü, soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.