SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsakların çocukları, Türkiye’de tatil yapacak

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2021 23:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2021 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsakların çocukları, Türkiye’de tatil yapacak

Rus işgali altında bulunan Kırım’da Rus işgalcilerce alıkonulan siyasi tutsakların çocukları Türkiye’de yaz kampında dinlenecek. Bu yıl kampa yaşları 10-17 arası 50 çocuğun katıldığını kaydeden organizatörler, gelecek yıl kampa daha çok çocuğun katılmasını istediklerini belirtti.

Kırım Tatar siyasi tutsaklar, iç sığınmacılar, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki çatışmalara katılanlar, aktivistler ve Ahıska Türklerinin çocukları olmak üzere yaşları 10 ila 17 olan 50 çocuk Türkiye’de tatil yapacak.

Evkaf Foundation Vakfı (Ukrayna) Başkan Yardımcısı Elvin Kadırov’un QHA’ya yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov’un yardımıyla Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Ofisi Ludmila Denisova (Lyudmıla Denisova), EVKAF Hayır Vakfı ve Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası tarafından çocuklar için yaz kampı organize edildi.

Rus saldırganlığı ve Rusya'nın Kırım'da Kırım Tatarlarına yönelik zulmü, evlerine yapılan baskınlar, babalarının düzmece davalar çerçevesinde alıkonulup Rus hapishanelerinde tutulması nedeniyle sürekli korku içinde yaşayan bu çocuklara biraz olsun çocukluklarını yaşamaya yardımcı olmak istediklerini kaydeden Kadırov şöyle konuştu:

"Görevimiz, çocuklarımıza, işgalcilerin mahrum bıraktığı çocukluğu en azından biraz hissetmelerine yardımcı olmaktır. Çocuklar için birçok eğlence programı hazırladık. Önce İstanbul ve Çanakkale'yi, ardından Truva antik kentini ziyaret edecekler. Özellikle tarihi eserleri görecek, müzeleri ve camileri ziyaret edecekler. Kültür ve sağlık kampındaki uzmanlar, Kırım Tatar çocuklara yardımcı olacak."

TÜRKİYE'DEKİ KIRIM TATAR DİASPORASI TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELECEK

Program çerçevesinde çocuklar interaktif oyunlara katılacak, Kırım Tatar dili, tarihi ve kültürünü öğrenecekler, onlar için yarışmalar ve geziler düzenlenecek. Bunun yanı sıra çocuklar, Türkiye'deki Kırım Tatar diasporasının temsilcileriyle bir araya gelecekler.

Günümüzde Rusya, işgal ettiği Kırım’da ve Rusya’daki hapishanelerde 100’den fazla Ukrayna vatandaşını alıkoyuyor, bunların çoğu Kırım Tatarları. 200’den fazla çocuk babasız büyümek zorunda.

Organizatörler, söz konusu programın, siyasi tutsakların çocukları için bu formatta düzenlenen ilk gezi olduğunu, gelecek yıl daha çok çocuğun katılabileceği daha büyük programlar düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.