SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov bilinmeyen bir yere nakledildi

İşgalciler tarafından kurgulanan sözde “sabotaj” davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov, bulunduğu cezaevinden bilinmeyen başka bir yere götürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov bilinmeyen bir yere nakledildi

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için kurguladığı sözde “sabotaj” davası çerçevesinde Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivist Asan Ahtemov ile birlikte “yargılanarak” 13 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov’un alıkonulduğu cezaevinden bilinmeyen bir yere sevk edildiği bildirildi.

Kırım Tatar siyasi tutsak Aziz Ahtemov’un eşi Adile Ahtemova, 16 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada eşinin 4 Eylül’de, alıkonulduğu Krasnoyarsk (Rusya) bölgesindeki Yeniseysk Cezaevinden bilinmeyen yere sevk edildiğini duyurdu. Cezaevi yönetiminin sorularına cevap vermediğini belirten Adile Ahtemova, “Bana bu bilgiyi vermeyi reddettiler. Şu anda eşimin nerede olduğu ve hangi bölgeye götürüldüğüne dair bir bilgi yok." dedi.

2021 yılında 3 Eylül’ü 4 Eylül’e bağlayan gece Rus isgal güçleri, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov, Aziz Ahtemov, Eldar Odamanov, Şevket Useinov’un evlerine baskın düzenlemişti. Evlerinde yapılan aramalardan sonra Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov bilinmeyen bir yere götürülmüştü.

Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında bir buçuk gün boyunca herhangi bir açıklama yapılmadı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, bir buçuk gün sonra avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE!

Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında açılan idari davalar çerçevesinde 14 ile 15 gün tutuklama cezası kararı alındı.

Öte yandan işgalciler günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlara görüşmesine izin vermedi. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkilleri ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına ağır fiziksel ve psikolojik işkence uyguladıklarını anlattı.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve KTMM tarafından organize edildiğini ileri sürdü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022 tarihinde KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis cezası, Asan Ahtemov hakkında 15 yıl hapis cezası, Aziz Ahtemov hakkında ise 13 yıl hapis cezası kararının aldığını açıkladı.

Memorial İnsan Hakları Merkezi Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov'u siyasi tutsak olarak tanıdı.

NARİMAN CELAL ESİR TAKASIYLA SERBEST BIRAKILDI

Yaklaşık 3 yıl Rus esaretinde bulunan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 28 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası ile hürriyetine kavuştu. Öte yandan Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hala Rus esaretinde kalmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.