SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin kamu tartışmaları başladı

Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin kamu tartışmaları başladı

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2021 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2021 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin kamu tartışmaları başladı

Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Topraklardan ve İç Sığınmacılardan Sorumlu Bakanlığı, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesinin kamu tartışmalarının başladığını duyurdu. Merkez ve yerel yönetim kurumlarıyla müzakere edildikten ve gerekli eklemelerin yapıldıktan sonra belge siyasi bir teklif olarak Ukrayna Bakanlar Kuruluna sunulacak.

Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Topraklardan ve İç Sığınmacılardan Sorumlu Bakanlığı, 28 Temmuz’da yayımladığı açıklamada, 2022-2032 yılları Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesinin kamu tartışmalarının başladığını bildirdi. Bakanlık yaptığı açıklamada, kamuyu projenin müzakerelerine katılmaya davet etti. Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Topraklardan ve İç Sığınmacılardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Igor Yaremenko, “Rusya Federasyonu 8 yıldır, uluslararası insancıl hukuku, Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini ağır bir şekilde ihlal etmeye devam ediyor. Söz konusu eylemler, Kırım Tatar dilinin uygulama alanlarının kısıtlanmasına, vatandaşların kendi ana dillerinde eğitim görme fırsatlarının azalmasına, Kırım Tatarlarının işgal altındaki Kırım'ın dışına itilmesine dolayısıyla dil potansiyelinin azalmasına yol açmaktadır” diye belirtti.

UKRAYNA YÖNETİMİ, KIRIM TATAR DİLİNİN GELİŞİMİ İÇİN BİR DİZİ ADIM ATIYOR

Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin Kırım Tatar halkının ana dilinin çok yönlü gelişimini ve işleyişini sağlamaya amaçladığını vurgulayan Bakan Yardımcısı, “Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesi onaylandı; tüm tekliflerin üzerinden geçildikten sonra Strateji Bakanlar Kuruluna sunulacak. Bu çalışmaların çerçevesinde Bakanlık Google ve Duolingo’ya Kırım Tatar dilini kendi uygulamalara ekleme teklifiyle başvurdu, Kırım Tatar Latin alfabesinin hazırlanması çalışmaları yürütülüyor, Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair yasası kabul edildi, Özgür Ansiklopedi: Kırım Tatar Vikipedisini Yazıyoruz kampanyası başlatıldı bu kampanya çerçevesinde Vikipedia’da 300’den fazla Kırım Tatarca makalesi eklendi.” diye aktardı.

Bakanlık, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin hayata geçirilmesini Kırım Tatar halkının kimliği korumaya yardımcı olmakla birlikte uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması için ek koşullar yaratacağının altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.