SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar bayrağı Kıyiv Valiliği önünde göndere çekildi

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Valilik binası önünde, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlamaları kapsamında Kırım Tatar bayrağı törenle göndere çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar bayrağı Kıyiv Valiliği önünde göndere çekildi

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bugün Valilik binası önünde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle Kırım Tatar bayrağını göndere çekme töreni düzenlendi. Törene Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve KTMM Üyesi Eskender Bariyev, KTMM Üyesi Rıza Şevkiyev, Umma (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Murat Süleymanov, Kıyiv Valiliği ile Belediye Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Törende konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, “Kırım Rus işgalinden kurtarılacak, devlet egemenliği yeniden sağlanacak ve Kırım’ın her yerinde Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları yan yana dalgalanacaklardır.”dedi.

Yaptığı konuşmada Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan 200’den fazla Kırımlı siyasi tutsağa destek verilmesinin önemini hatırlatan Çubarov, “Uluslararası adalet belki çok yavaş ilerliyor ancak o mutlaka tüm Rus suçluları cezalandıracaktır.” şeklinde konuştu.

“MÜCADELEMİZ ZAFERİMİZLE TAMAMLANACAK”

Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama paylaşan Kıyiv Belediye Başkanı Vitaliy Klıçko, şu ifadelere yer verdi:

Sürgünden tarihi topraklarına dönen Kırım Tatarları, kendilerine ait özyönetim geleneğini, ulusal sembolizmlerini yeniden canlandırdı. Bugün Kırım Tatarları, büyük Ukrayna ulusunun temsilcileri olarak güçlü bir idare sergiliyor, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarında Rus işgalcilere karşı cesurca savaşıyor. Bizi sadece bayrakların ortak renkleri değil, aynı zamanda yeni inşa edilen Ukrayna'nın geleceğine dair ortak bir vizyon da birleştiriyor. Mücadelemiz zaferimizle tamamlanacak. Kırım Tatar bayrağı yeniden Bahçesaray, Foros, Canköy ve Gurzuf üzerinde dalgalanacak. Çünkü Kırım Ukrayna’dır! Yaşasın Ukrayna!

TARAK TAMGALI BAYRAK KIYİV SOKAKLARINI SÜSLEDİ

Ayrıca Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle Kıyiv'in sokakları Kırım Tatar bayrakları ile donatıldı.

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.