SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Platformu Kültürel Miras Grubu'ndan Hansaray'ı kurtarma çağrısı!

Kırım Platformu Kültürel Miras Grubu'ndan Hansaray'ı kurtarma çağrısı!

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2022 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2022 21:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Platformu Kültürel Miras Grubu'ndan Hansaray'ı kurtarma çağrısı!

Rus işgalci yönetimin, Bahçesaray’daki Hansaray’da 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği tahrip olmaya devam ediyor. Yaklaşık bir hafta önce Hansaray’daki Muhafız Bloğu’nun duvarlarında büyük çatlaklar oluşmaya başladığı duyuruldu. Kırım Platformu Kültürel Miras Grubu, Hansaray’ın durumu ile ilgili bir açıklama yayımlayarak Hansaray'ı kurtarma çağrısı yaptı.

Kırım’daki Rus işgalci yönetiminin Hansaray’da yürüttüğü sözde restorasyon sürerken Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği yavaş yavaş yok ediliyor. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov, 10 Şubat 2022 tarihinde sosyal medya üzerinden, duvarlarında büyük çatlaklar oluşan Hansaray’ın Muhafız Bloğu’nun resimlerini paylaşarak, “Muhafız Bloğu yıkılıyor. Bu çatlaklar son bir hafta içinde oluştu. Sırada, Büyük Han Camii var. Şimdiden caminin her yerinde küçük çatlaklar var. Beton kirişleri, duvarlara aşırı yük uyguluyor.” diye bildirmişti. Kırım Platformu çerçevesinde oluşturulan Kültürel Mirastan Sorumlu Uzman Grubu, Hansaray’ın tahrip olmasıyla ilgili açıklama yaparak ilgili kurumlara Kırım Tatar  mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı kurtarma çağrısında bulundu.

HANSARAY ZARAR GÖRÜYOR

Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı’nın eski Genel Müdürü Elmira Ablyalimova’nın dün sosyal medyada yayımladığı açıklama metninde, işgalci yönetiminin sözde restorasyon çalışmalarının gerekli hazırlık ve araştırma olmadan yürütüldüğünü vurgulandı. Açıklamada çalışmaları restorasyon alanında uzman olmayan şirketler tarafından yürütüldüğü için yapının geri dönülemez zarar gördüğüne dikkat çekildi. Ayrıca işgalci yönetiminin  başlattığı Çürük Su Nehri’nin yatağını derinleştirme çalışmalarının da Muhafız Bloğu’nun temelinin kaymasına neden olduğunu aktarıldı.

KIRIM TATAR MİMARİSİNİN TEK ÖRNEĞİ HANSARAY YOK EDİLİYOR!

Rus işgalci yönetiminin, Kırım Tatar aktivistleri, Ukrayna sivil örgütlerinin Hansaray’daki tahribatı durdurma ve UNESCO’nun gözlem misyonu için Hansaray’a erişim sağlama konusundaki çağrılarını görmezden geldiği belirtilen açıklamada, “Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray’ı yok etme çalışmaları alaycı bir şekilde devam ediyor. Kısa zaman önce çekilen fotoğraflarda duvarlardaki eski ve yeni çatlakları görmek mümkündür.  İşgalci yönetiminin temsilcileri bu olayı bir rastlantı olarak ileri sürmeye çalışıyor ve önemsiz zarardan bahsediyor. Öte yandan, bu yıl meydana gelen tahribatın, Rusya Federasyonu’nun Kırım Tatar mimarisi ve kültürel mirasına yönelik yürüttüğü suç faaliyetlerinin doğal bir sonucu olduğu açıkça görülüyor.” ifadelerine yer verildi.

İŞGALCİLER KIRIM TATARLARININ TARİHİNİ YOK EDİYOR

İşgal altındaki Kırım’da şu an özellikle Kırım Tatar halkının tarihi ve kültürü ile bağlantılı olan kültürel mirasın büyük tehlike altında olduğunu vurgulanan açıklamada, “1944 Sürgününden sonra Kırım Tatar kültürü yok edildi; yarımadada 'toponimik baskılar' gerçekleşti, Sovyet yönetimi Kırım Tatar anıtları yok etti, kitapları yaktı, camiler sinema salonlarına, mağazalara dönüştürüldü. Kültürel mirasının neredeyse tamamen yok edilmesinden sonra Bahçesaray’daki Hansaray’ın bir mucize sonucu korunması sürgünden vatanlarına dönen Kırım Tatarları için, bir halk olarak anavatanda yeniden doğmasının bir sembolü haline geldi. Dolayısıyla Kırım’ın yerli halkı için büyük önem taşıyan bu sembol yapıyı yok ederken işgalci yönetim, Kırım Tatar halkının tarihini ve kültürel kimliğin yok etmeyi ayrıca Kırım Tatarları ile ilgili dünya görüşünü değiştirmeye amaçlayan uzun vadeli programı (Sovyet yönetimi tarafından başlatılan) uyguluyor.” denildi.

Uzmanlar ilgili kurumları Rusya’nın söz konusu eylemleri kınamaya ve Hansaray'ın tahribatını önlemek için ellerindeki tüm araçları kullanmaya davet etti. Ayrıca Rusya’ya UNESCO standartlarına ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yaptı.

İŞGALCİ RUSYA’NIN HANSARAY’I TAHRİBATI SÜRÜYOR: KÜLTÜREL SOYKIRIM!

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.