SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, uluslararası farkındalık oluşturmayı amaçlıyor

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi dünyanın farklı yerlerinden gelecek 70'e yakın parlamento heyetinin katılımıyla Prag şehrinde gerçekleşecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 23:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, uluslararası farkındalık oluşturmayı amaçlıyor

Uluslararası Kırım Platformu, Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmaya yönelik tüm ulusal ve uluslararası çabaları bir araya getirerek koordine etmeyi amaçlıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy tarafından 2021 yılında kurulan platform hükumet temsilcileri, milletvekilleri ve önde gelen uzmanlar için bir koordinasyon sağlıyor. 24 Ekim 2023 tarihinde Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, Çekya'nın başkenti Prag şehrinde yapılacak. Zirveye, 70'e yakın yabancı heyetin katılması bekleniyor.

ULUSLARARASI KIRIM PLATFORMU HANGİ ALANLARA ODAKLANIYOR?

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesinde, öne çıkan başlıklara ilişkin resmi internet sayfasından 23 Ekim 2023 tarihinde bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada; Rusya'ya yaptırımlar, insan hakları ihlalleri, uluslararası güvenlik ve Rusya'nın Kırım'ı işgalinin çeşitli boyutlarının ele alınacağı ifade edildi. Zirvenin, bu konularda uluslararası farkındalık oluşturulma amacı güttüğü vurgulandı.

.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılacak. Dünyanın birçok yerinden gelecek parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşecek zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali olacak.

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nin açılış konuşmasının, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy tarafından çevrim içi olarak yapılması bekleniyor. Zirvede, Rusya'nın Kırım'daki işgali, bunun sonucunda ortaya çıkan insan hakları ihlalleri ve baskılar ele alınacak. Ayrıca Karadeniz bölgesinin güvenliği ve buna bağlı olarak küresel gıda güvenliğ konusundaki meydan okumalar gündemde olacak.

İLK ZİRVE, ZAGREB'DE YAPILMIŞTI

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suiistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?



Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.