SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Müslümanları Dini İdaresi: Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemlerinin arkasında Rus etkisi var

Kırım Müslümanları Dini İdaresi, İsveç ve Danimarka'da artan Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemlerinin arkasında Rus etkisi olduğuna dikkat çeken bir açıklama yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 20:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2023 22:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Müslümanları Dini İdaresi: Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemlerinin arkasında Rus etkisi var

İsveç ve Danimarka'da son günlerde artan Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri, dünya kamuoyunda tepki görmeye devam ediyor. Rus propagandasının da İsveç'in Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerini desteklediğini belirten Arapça spekülasyon haberler yaydığı aynı şekilde gündemde yer buluyor. 

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi ve Kırım’daki Müslümanların dini idaresinin işgalcilerin kontrolü altına geçmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında yeniden kurulan Kırım Müslümanları Dini İdaresi, bugün son dönemlerde İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde artan Kur'an-ı Kerim'i yakma provokasyonlarının arkasında Rus propagandasının faaliyetleriyle ciddi bir şekilde yer aldığına dikkat çeken bir açıklama yayımladı.

"KUR'AN-I KERİM'İN YAKILMASININ ARKASINDA RUS ETKİSİ VAR"

Kırım Müslümanları Dini İdaresi, yayımladığı "İsveç ve Danimarka'da Kur'an Yakma Eylemleri- Buna Kimin İhtiyacı Var? ve Kim Suçlanacak?" başlıklı açıklamasında, bu olaylarda 21. yüzyılın terör ülkesi Rusya'nın rolünün göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Açıklamada, şu an için Rusya'nın Kuran'ın yakılmasıyla ilgili olaylar üzerindeki doğrudan etkisi henüz yüzde yüz kanıtlanamasa da meydana gelen olayların arka planında, Rus etkisinin varlığının düşünülmesi gerektiğinin altı çizildi.

Rusya'nın Avrupa'daki çok sayıda aşırılık yanlısı, milliyetçi, aşırı sağcı hareketi, grubu ve partiyi desteklediği ve etkilemekte olduğunun bir sır olmadığı belirtilen açıklamada, "Bu nedenle, bu içler acısı eylemleri gerçekleştirmenin nedenlerinden biri, halkı kasıtlı olarak kışkırtmak ve hem bu ülkeler içinde hem de sınırlarının ötesinde çatışma nedeni olabilir." ifadelerine dikkat çekildi.
Dini İdare, "Ama ne olursa olsun. Biz Ukrayna Müslümanları olarak bu acınası ve iğrenç eylemleri protesto ediyor ve kınıyoruz. Tüm ülkelerin hükümetlerini, dünya çapında iki milyardan fazla Müslüman'ın duygularını rencide eden bu ve benzeri eylemleri yasaklamaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kırım Müslümanları Dini İdaresinin İsveç ve Danimarka'da artan Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemlerine ilişkin yayımladığı açıklamanın tamamı şöyle:


Son zamanlarda dünya, sadece İslam aleminde değil, Avrupa toplumunda da büyük rahatsızlıklara neden olan olaylara tanık oldu. En son olaylardan biri de dünya çapında büyük bir tartışma ve tepki dalgasına neden olan İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'in yakılmasıydı.

İsveç ve Danimarka, son derece gelişmiş demokrasilere ve çeşitli topluluklara sahip iki ülkedir. Ancak diğer toplumlar gibi onlar da dini ve kültürel farklılıklarla karşı karşıyadır. Bu toplumlar ne kadar özgür ve hoşgörülü olurlarsa olsunlar, bu kadar gelişmiş ve modern ortamlarda bile dini konularda ihtilaflar çıkabilmektedir.

Bu hikayenin başlangıcı, yanan Kur'an-ı Kerim nüshalarının İsveç ve Danimarka'yı kasıp kavurmasıyla başladı. Bu eylemler hem bu ülkelerdeki hem de dünyadaki Müslüman topluluklarda öfkeye neden oldu. Kuşkusuz bu tür davranışlar, Müslümanların dini duygularının ağır bir ihlali ve farklı inanç ve kültürler arasındaki uyuma yönelik bir tehdittir.

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'in yakılmasıyla ilgili olaylar da kültürlerarası eğitim ve diyalog konusunu gündeme getirdi. Pek çok uzman ve aktivist, farklı kültür ve dinlere karşı hoşgörü, anlayış ve saygı geliştirmenin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Uluslararası kuruluşlar ve kamu aktivistleri, barışı ve karşılıklı anlayışı sağlamak için ortak çaba çağrısında bulunuyor.

Tüm bu eylemlerin bu ülkelerin mevzuatı çerçevesinde gerçekleştiğine dikkat etmek önemlidir. Bu içler acısı eylemlerin ardından İsveç hükümeti, mahkemelerin daha önce Kur'an-ı Kerim yakma mitinglerini yasaklama girişimlerini reddetmesinin ardından "Kamu Düzeni Yasası da dahil olmak üzere yasal durumu analiz ettiğini" söyledi.

Danimarka hükümeti de protestocuların Kur'an'ı yakmasını önlemek için "yasal bir araç" arıyor. Yetkililer özellikle, bunun "Danimarka için, en azından güvenlik açısından önemli olumsuz sonuçları" olabileceği durumlarda müdahale olasılığını araştırıyorlar.

Kur'an'ın yakılması, İsveç'in bazı Müslüman ülkelerle diplomatik ilişkilerini kötüleştirdi. Bazıları protesto işareti olarak İsveç ve Danimarka büyükelçilerini çağırdı. Ayrıca Kur'an'ın yakılması nedeniyle Türkiye, İsveç'in NATO'ya girmesini engelledi.

Ancak onlar bu tür eylemleri yasaklamak için yasal yollar ararken, Kur'an-ı Kerim'in yakılması devam ediyor.

Bu olayları daha derinlemesine analiz etmek gerek ve "buna kimin ihtiyacı var?" ve "kim suçlanacak?" 21. yüzyılın terör ülkesi Rusya'nın rolü de göz ardı edilemez.

Şu anda Rusya'nın Kur'an'ın yakılmasıyla ilgili olaylar üzerindeki doğrudan etkisini doğrulayacak resmi bir bilgi veya ikna edici yüzde yüz kanıt bulunmadığına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, meydana gelen olayların arka planına karşı, Rus etkisinin birkaç olası yolunu düşünmek mümkündür.

Siyasi etki: Rusya, Kur'an yakma olaylarını kendi Batı karşıtı söylemini vurgulamak veya otoriter rejimlerin önemine ve yararına olan inancını vurgulamak için kullanmaya çalışabilir.

Aşırılık yanlısı gruplara destek: Rusya'nın Avrupa'daki çok sayıda aşırılık yanlısı, milliyetçi, aşırı sağcı hareketi, grubu ve partiyi desteklediği ve etkilediği bir sır değil. Bu nedenle, bu içler acısı eylemleri gerçekleştirmenin nedenlerinden biri, halkı kasıtlı olarak kışkırtmak ve hem bu ülkeler içinde hem de sınırlarının ötesinde çatışma nedeni olabilir.

Bilgi savaşı ve dezenformasyon: Rusya, yerel ve uluslararası olayları etkilemek için bilgi savaşını kullanma becerisiyle tanınır. Sosyal ağlar, kitle iletişim araçları veya diğer kanallar aracılığıyla yanlış bilgi yayarak. Ayrıca Rusya'nın bu içler acısı eylemiyle, onayı askıya almak için ajanları eliyle İsveç ile Türkiye arasında diplomatik bir çatışma başlatmaya çalıştığı (eylemlerden biri Türk büyükelçiliği önünde gerçekleştirildi) göz ardı edilemez. Bunlar, İsveç'in NATO'ya katılım süreci ile de ilgili. Sovyetlerin KGB zamanından beri hala bilinen yabancı bir bayrak altındaki ajanların sözde operasyonları mevcut.

Ama ne olursa olsun. Biz Ukrayna Müslümanları olarak bu acınası ve iğrenç eylemleri protesto ediyor ve kınıyoruz. Tüm ülkelerin hükümetlerini, dünya çapında iki milyardan fazla Müslüman'ın duygularını rencide eden bu ve benzeri eylemleri yasaklamaya çağırıyoruz.

Diğer insanların haklarına ve duygularına saygı gösterirken ifade özgürlüğü ilkelerine uymanın önemini vurgularız. Dini metinlerin yakılması, hangi dinden olursa olsun tarihte olumsuz bir iz bırakmakta ve farklı kültürlerin birbirlerine karşı algılarını etkilemektedir.

İsveç ve Danimarka'daki olaylar, derinlemesine tartışmayı ve yapıcı çözümler aramayı gerektiren bir dizi karmaşık konuyu ortaya koyuyor. Toplumlar barış ve uyumu korumak istiyorsa; ortak bir dil bulmak, diyalog ve karşılıklı anlayışa dayalı çatışma çözme mekanizmaları geliştirmek önemlidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.